SAVJETI ZA PRSKANJE LIMUNA

Prskanje limuna: prirodni načini za zaštitu limuna

Image
Foto: Pixabay

Iako se oboljenja i nametnici mogu bez problema ukloniti koristeći kemijska sredstva, postoje i prirodni načini za prskanje limuna

9.4.2018. u 19:06/ Život i stil

Prskanje limuna proces je koji se podrazumijeva pod obaveznu zaštitu biljke tijekom cijele godine. Prskanjem prvenstveno štitimo biljku od štetnih nametnika i bolesti koje često zahvaćaju biljke, a posebno agrume.

Limun je biljka koja je nešto zahtjevnija i teško se prilagođava čestim promjenama vremenskih uvjeta. Najbolje će uspijevati na toplom i svijetlom mjestu, gdje će većim dijelom dana dobivati dovoljno sunčeve svjetlosti. Kod nas se najčešće uzgaja na području Jadrana, uglavnom zbog visokih temperatura. Za kontinentalnu Hrvatsku uzgoj limuna također je moguć, ali je u tom slučaju biljku agruma bolje uzgajati u zatvorenom i zaštićenom prostoru. U ljetnim mjesecima drvo limuna možete iznijeti u dvorište ili vrt.

Limun mogu zahvatiti mnoga razna oboljenja – gljivična, virusna, bakterijska oboljenja, kao i nametnici poput limunovog crva, štitaste uši, lisne uši, grinja i štitastog moljca. Iako se ova oboljenja i nametnici mogu bez problema ukloniti koristeći kemijska sredstva, postoje i prirodni načini za prskanje limuna. Prirodni načini uvijek su bolji od kemijskih preparata, prvenstveno jer ne uništavaju okolne biljke i njihove plodove.

Ovo su neke od biljaka koje će na prirodan način zaštititi drvo limuna od nametnika:

  • kopriva
  • hrastov list
  • vratić
  • list bazge
  • ljupčac
  • pelin
  • kamilica

Svaku od ovih biljaka prije prskanja potrebno je osušiti te namakati u kišnici nekoliko dana. Važno je samo pripaziti da dobivenu tekućinu iskoristite navrijeme, odnosno prije početka fermentacije.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
Matematika i fizika

Kako se izračunava površina i kako izračunati kvadraturu

Više s weba