savjet stručnjaka

Psihologinja Ana Čerenšek: Kako biti dosljedan roditelj?

18.11.2019. u 12:03/ Selma Sakić

Ana Čerenšek, psihologinja i mentalna trenerica, objašnjava što se roditelj treba zapitati kako bi bio dosljedan kao roditelj

"Dosljednost u roditeljstvu je povezana i s našim autoritetom. Dakle, koliko smo dosljedni zapravo je veća vjerojatnost da će nas dijete dugoročno slušati i stvarno uzimati u obzir ono o čemu smo razgovarali. Najčešće mi narušavamo dosljednost", kaže psihologinja i mentalna trenerica Ana Čerenšek.

"Dakle, kada se radi o nekim situacijama koje su u sivoj zoni, ako su to neka pravila za koja ni mi ne znamo zašto bi ih djeca trebala poštovati. Skloni smo odustati od tih pravila kada smo umorni, nervozni i kada smo imali dugi dan na poslu - budite sigurni da će vaše dijete to iskoristiti sljedeći put. Zašto bi vas slušalo, ako vas jedan put mora slušati, jedan ne mora, treći put mu netko treći ugodi i onda ga netko zaštiti i tako dalje. Mi od dosljednosti sami odustajemo jer nam se ne da biti dosljedan", objašnjava u videu. 

"A ne samo to nego često 'izgubimo živce' i onda reagiramo iz emotivnog stanja. Ne iz racionalnog nego iz emotivnog, previše se uzbudimo i ne želimo ulaziti u konfliktne situacije i onda tu dosljednost narušavamo. Kažu da kod male djece kreće dan iznova, imate dijete od dvije godine, njemu svaki dan kreće iznova i svaki dan će ponovno testirati vaše granice. Zato što to djeca rade i na taj način uče, a mi mislimo da nas ne sluša, da nas nije čulo jučer i da ne pamti te da je zločesto. Onda opet odemo u naše emotivno stanje i 'poludimo' i nismo dosljedni. Ono što bi bilo bolje je da budemo mirni, shvatimo razvojni put našeg djeteta, da uči i da mu treba vrijeme da neke stvari usvoji", kaže.

"Dakle i mi možemo naš dan krenuti ispočetka i stvarno iz mirne pozicije objasniti djetetu što se smije, a što se ne smije. Kada je riječ o toj dosljednosti možete se postaviti u sljedeću situaciju: ako malo dijete gura svoje prstiće u utičnicu od struje. Kako ćete reagirati? Hoćete li biti dosljedni oko tog pravila ili ćete ga propitkivati? Pa najčešći odgovor roditelja je da se tu nema što propitkivati jer je život djeteta u pitanju. Možda je njegov život dugoročno u pitanju ako se radi o nekoj drugoj stvari. Pa razmislite malo hoćete li biti dosljedni i oko tih pravila. Kao što svi znamo možete biti dosljedni oko pravila kada je život u pitanju", rekla je na kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Gramatika

Padeži u hrvatskom jeziku: savladajte bitan alat pisanja i izražavanja

Više s weba