savjet stručnjaka

Psihologinja Čerenšek: Kako moderni roditelji mogu izgraditi autoritet?

11.11.2019. u 10:10/ Selma Sakić

Ana Čerenšek, psihologinja i mentalna trenerica, objašnjava da kod djece treba poticati pozitivno i poželjno ponašanje, ali i kako izgraditi autoritet

"Današnjim roditeljima može biti uopće teško pomisliti da žele biti autoritet svojoj djeci. Ljudi najčešće žele biti prijatelji vlastitoj djeci jer misle da im tako daju najviše ljubavi, možda zbog toga što nam je to nedostajalo dok smo bili djeca. Ako se tu još uključi priča o financijama, ako nismo imali kad smo bili mali, a danas mi možemo omogućiti našoj djeci onda dolazimo do onoga da im previše udovoljavamo. Kupujemo im previše igračaka ili stvari koje su im potpuno nepotrebne. Neću ići tako daleko i reći da roditelji kupuju dječju ljubav - to ne. Nego mi jednostavno ne znamo što za nas znači autoritet", objašnjava na početku psihologinja i mentalna trenerica Ana Čerenešek.

"Tu je dobro malo se osvrnuti na istraživanja koja već postoje stotinjak godina. A kažu jednu jako jednostavnu činjenicu - djeci treba jako puno ljubavi, uz jasne granice i pravila i posljedice za nepoštivanje tih pravila. Pri tome ne trebate vikati, tuči djecu - to nikako. Nego trebate poticati pozitivno i poželjno ponašanje. Ako su djeca prekršila pravila onda ih je dobro pitati kako se to dogodilo i pokušajte im dati neku posljedicu koje ćete se sami držati. Na primjer, ako djetetu kažete da dva mjeseca neće koristiti mobitel to će prije svega vama biti teško. Nećete moći dobiti dijete kada ste na poslu i prvi se roditelji neće toga držati. I pronaći će neki način da djetetu vrati taj mobitel", dalje objašnjava. 

Razmislite dobro o posljedicama

"Dakle, razmislite koja pravila želite da dijete poštuje, jesu li pravila normalna i očekivana, kakve su posljedice ako ih dijete ne slijedi i je li to nešto čega se možemo držati. Dajte im puno ljubavi i razumijevanja i razgovarajte s njima - kako to da neke stvari nisu poštovali. Pitajte ih za njihovo mišljenje, tako ćemo graditi autoritativan stil. Postoji nešto što je autoritaran stil, slični su nazivi i čovjek se može zbuniti. To je onaj agresivan stil, kada je moja riječ zadnja i tebe se ništa ne pita. No, autoritet zaista ne mora tako izgledati. Zapravo i taj roditeljski stil neće polučiti puno uspjeha. Birajte ovaj prvi - puno ljubavi, razgovora i topline, ali zapravo jasne granice i jasna pravila", rekla je na kraju.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slike koje pobuđuju maštu

Pjesničke slike: Otkrijte vrste pjesničkih slika

Više s weba