savjeti stručnjaka

Psihologinja Čerenšek: Kako postati sretan? Stručnjaci kažu da se sreća sastoji od tri komponente

17.10.2019. u 12:00/ Selma Sakić

Ana Čerenšek, psihologinja i mentalna trenerica, objasnila nam je kako biti sretan, ali i kako u hrvatskom društvu shvaćamo sreću

"Pitanje sreće je nešto što si često postavljamo i to svaki dan: Kako do nje doći? I to je zaista komplicirana tema, možda previše komplicirana za video u trajanju od svega tri minute", objasnila je na početku Ana Čerenšek, mentalna trenerica i psihologinja, te dodala što je najvažnije za svakodnevnu sreću.

"Stručnjaci zapravo kažu da se sreća sastoji od tri komponente: angažman, smisao i uspjeh. U hrvatskom društvu najčešće se samo oslanjamo na ovu treću komponentu, a to je uspjeh. Dakle, ako smo uspješni trebali bismo biti sretni. Međutim, znate i sami da to u praksi ne funkcionira baš tako i onda tu dolazimo do onog da novac ne kupuje sreću. Naime, uspjeh čini samo 10 posto od ukupne sreće u životu koju možete ostvariti, osjetiti i proživjeti; angažman i smisao čak 90 posto", rekla je dalje. 

Na što se trebamo oslanjati kako bismo bili sretni?

"Trebamo se oslanjati na angažman i na smisao. Angažman bi bio spoj  fokusa i truda. Dakle, koliko ste se trudili oko svih stvari koje radite u svakom danu i na što ste bili fokusirani. To je već 50 posto šanse da ćete biti sretni u tom danu, bilo koju aktivnost koju obavljate u svakom danu možete obavljati s "pola mozga" ili možete biti jako angažirani oko toga. Probajte i vidjet ćete razliku i osjetit ćete da ste već 50 posto bliže svom osjećaju sreće. Ako na to dodamo i smisao koji često izgubimo u našoj svakodnevici, na primjer idete na posao koji često smatrate besmislenim, a ljudi s kojima radite nisu nešto - vi tako narušavate svoj smisao. Ne smisao djelovanja, nego i smisao postojanja", dodala je i naglasila što je najvažnije. 

"Pitajte se koje su vaše vrijednosti, što vi zapravo dajete vašoj okolini svaki dan, a da je blisko vašim vrijednostima. Eto već ste dodali 40 posto na vašu sreću. Dakle, ne morate biti nužno uspješni, ne morate biti ni posebno bogati, a imate 90 posto šanse da budete sretni. Samo dodajte angažman i pronađite svoj smisao", rekla je psihologinja na kraju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Mogućnost trudnoće

Trudnoća u menopauzi: je li moguća?

Više s weba