pošast 21. stoljeća

Psihologinja Župarić: 'Depresiju je nemoguće samo tako isključiti'

Image
Foto: Thinkstock

Depresija je bolest koja pogađa sve dobne skupine, a smatra se da u našoj zemlji oko pet posto ljudi boluje od neke vrste depresivnog poremećaja

4.10.2019. u 12:05/ Selma Sakić

U posljednje vrijeme često možemo čuti kako je depresija postala epidemija 21. stoljeća, odnosno kako predstavlja jedan od glavnih zdravstvenih problema današnjice i baš zbog toga razgovarali smo s psihologinjom i mentalnom trenericom Sandrom Župarić. Ovaj problem imaju i mnoge hrvatske obitelji, a kako naglašava stručnjakinja "naše razumijevanje samog pojma poprilično je limitirano". Objasnila je koje pogreške činimo te što možemo učiniti ako u obitelji imamo osobu koja se bori s depresijom te kome se obratiti za pomoć.

"Prva greška koju činimo je da lako etiketiramo osobu tako što za svako vidljivo tmurnije raspoloženje kažemo On/ona je depresivan/depresivna čime istog trenutka umanjujemo ozbiljnost kliničke depresije. Druga, možda još veća pogreška je to što većina vjeruje kako je depresija samo oblik trenutne slabosti i da je se pojedinac lako može riješiti. Stoga, naginjemo davanju savjeta poput – preboli to, imat ćeš drugih prilika, uvijek postoji sutra!, pri tome očekujući da će se problem sam s vremenom riješiti", rekla je na početku Župarić. 

Što je zapravo depresija i koji su simptomi?

Psihologinja Župarić: Ako govorimo o depresiji iz pozicije znanosti možemo vidjeti kako postoje razni oblici koji variraju s obzirom na vrstu, jačinu i trajanje simptoma (npr. velika depresivna epizoda, distimija, postporođajna depresija i sl.). Ono što im je zajedničko je da niti jedan nije moguće isključiti pritiskom na gumb. Primjerice, vaš prvi savjet srčanom bolesniku ne bi bio Misli pozitivno i ozdravit ćeš, već biste otišli kod prvog dostupnog liječnika. Tako trebate pristupiti i depresiji. Ovaj široko rasprostranjeni poremećaj predstavlja ozbiljan zdravstveni problem koji zahtijeva pristup stručnjaku već na prvu pojavu simptoma. Klinička depresija nadilazi tugu i tako utječe na svaki aspekt pojedinčevog života, a većinom se očituje kroz: osjećaj bespomoćnosti, beznađa i tuge, gubitak interesa za aktivnosti u kojima je osoba prije uživala, problemi s koncentracijom i pamćenjem, iscrpljenost i gubitak energije, psihomotorna uznemirenost ili usporenost, poteškoće sa spavanjem, promjena apetita, glavobolja i suicidalne misli. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Što sve može potaknuti razvoj depresije?

Psihologinja Župarić: Iako postoje određene rizične skupine, od depresije mogu oboljeti pojedinci neovisno o dobi, spolu, izgledu i socioekonomskom statusu. Sve je više dokaza o povećanju učestalosti depresije među mladima što se može očitovati i kroz smanjenu akademsku uspješnost, zlouporabu supstanci, razdražljivost ili socijalnu izolaciju, dok kod starijih možemo primijetiti probleme s održavanjem pažnje.

Kombinacija određenih bioloških, psiholoških i socijalnih čimbenika može doprinijeti razvoju kliničke depresije (nasljednost, zlostavljanje u djetinjstvu, dugotrajan stres i neadekvatne strategije za nošenja sa stresom, veliki negativni životni događaji), dok su posljedice često vezane uz trajne promjene u našem organizmu što ozbiljno može ugroziti naše tjelesno zdravlje. 

Ako je nama bliska osoba oboljela, imat ćemo potrebu da je spasimo. Je li to moguće?

Psihologinja Župarić: Život s osobom oboljelom od depresije može postavljati određene izazove, zbog čega se često i mi možemo osjećati bespomoćno. Trudimo se svojim savjetima i pogledima na svijet pomoći osobi, ali kao da se sve vrti u krug. Nažalost, savjeti poput Misli pozitivno, Pokreni se i Sutra je novi dan, osobi neće pomoći jer da je tako jednostavno osoba bi to već učinila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada prepoznate simptome kod vaših bližnjih, važno je da im što prije pomognete u pronalasku odgovarajuće dijagnoze, liječenja i terapeuta. Brižnim tonom istaknite kako ste primijetili određene promjene u raspoloženju i ponašanju, te kako bi bilo dobro čuti drugo mišljenje. Ono što je svakako neprocjenjivo je emocionalna podrška što uključuje aktivno slušanje i postavljanje otvorenih pitanja iz pozicije interesa. Ne omalovažavajte izražene osjećaje, imajte strpljenja i nikako nemojte zanemarivati iskaze vezane uz samoubojstvo već ih spomenite stručnjaku. Pozovite oboljelu osobu u šetnju, na izlete, u kino i druge aktivnosti. Iako će vas možda odbijati, budite ustrajni! Slušajte savjete terapeuta i kao tim pristupite svom zajedničkom cilju!

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Što možemo učiniti kako bismo sačuvali sebe u takvoj situaciji?

Psihologinja Župarić: Ako živite s oboljelom osobom, nikako nemojte zanemariti sebe! Uglavnom, prije polijetanja zrakoplovom čujemo – Prvo stavite masku sebi, da možete drugoj osobi pomoći! Isto vrijedi za mentalno zdravlje.

Važno je svakodnevno ulagati u mentalno zdravlje. Poput klasične higijene zuba – ako ih ne perete svaki dan, sigurno ćete ubrzo morati kod zubara. Tako je i kod mentalnog zdravlja. Potrebno je koristiti alate koji će vam pomoći u održavanju mentalnog zdravlja (tehnike relaksacije, mindufulnes meditacija, tjelesna aktivnost, biofeedback treninzi kao metoda stres menadžmenta i sl.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
NADBISKUP GA PRAVDAO

Što se događalo u Sotinu? Župnik koji je maltretirao djevojčice ostavljen u službi jer je star?

Gdje se može potražiti pomoć za sebe ili blisku osobu?

Nema razloga da se sami mučite i čekate da se depresija kod vas ili bližnjih samo tako isključi. Neki od stručnjaka mentalnog zdravlja vam mogu pomoći, kao što su: 

  • Mentalni Trening (neklinička populacija svih uzrasta– prevencija kroz savjetodavni rad i učenje tehnika upravljanja emocijama, unapređenje fokusa i motivacije, te primjena na biofeedback i neurofeedback tehnologiji).
  • HUBIKOT (udruženje kognitivno-bihevioralnih terapeuta)
  • Poliklinika za zaštitu djece i mladih
  • Hrabri telefon (besplatni telefonski razgovori za djecu i mlade)
  •  …i liječnici opće prakse, te poliklinike s odjelima za psihijatriju.  

Više s weba

Pročitajte još

Image
Poznate salate

Otkrijte koje vrste salata postoje

Više s weba