OGLAS

Kada i koji

Redoslijed nicanja zubi: kojim redom izbijaju mliječni zubi

Image
Foto: Thinkstock

Nicanje prvog zuba se može protegnuti i do prve godine djetetovog života, a do treće godine, većinom imaju sve mliječne zube


Prve mliječne zube dijete dobiva između 5. i 7. mjeseca ili više, i taj interval nicanja prvog zuba se može protegnuti i do prve godine djetetovog života. Računa se da sa dvije i pol do tri godine dijete ima sve mliječne zube i tu završava faza nicanja mliječnih zubi. Do treće godine su u ustima prisutni svi mliječni zubi i sveukupno ih je 20 - 8 sjekutića, 4 očnjaka i 8 molara.

Od trajnih zubi prve izbijaju donje jedinice

U šestoj godini života niče prvi trajni zub - donji prvi trajni kutnjak "šestica“, koji nema mliječnog predhodnika. Tada mliječna denticija prelazi u mješovitu, jer su istovremeno prisutni i mliječni i djelomično trajni zubi.


U dobi između šeste i sedme godine pojavljuju se prve donje trajne jedinice, zatim slijede donje trajne dvojke, pa tek onda gornje jedinice i dvojke. Vremenski period i tempo nicanja ovisi od djeteta do djeteta, pa je to kod nekih ranije ili kasnije od standardnog termina.

I mliječni i djelomično trajni zubi prisutni su do 12. godine

Između devete i jedanaeste godine slijedi ispadanje mliječnih i nicanje trajnih trojki, zatim od desete do dvanaeste četvorke i na kraju trajne petice. Mješovita denticija traje sve do dvanaeste godine života, kada se i posljednji mliječni zubi (mliječni kutnjaci) zamijene sa svojim trajnim nasljednicima. 

Nakon toga slijedi razdoblje trajne denticije i završava nicanjem posljednjeg zuba - umnjaka (osmica).  Potpuno razvijena trajna denticija broji 32 zuba: 8 sjekutića, 4 očnjaka, 8 predkutnjaka i 12 kutnjaka. 

Evolucijski je došlo do promjena u broju izniklih zuba, pa se nerijetko dešava da nedostaju trajne gornje dvojke ili se ne pojavljuju umnjaci i ne nalazimo njihove zametke,  što se preglednom rentgenskom slikom svih zuba lako može i dokazati.

Pročitajte još:


Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Geografija i turizam

Predivno jezero Borovik: Ne znate kamo za vikend? Ova zelena oaza u Slavoniji ima terapeutski učinak


Više s weba