Uzgoj mandarina

Rezidba mandarina: savjeti za pravilno orezivanje mandarine

Image

uzgoj mandarina u tegli

Foto: Pexels

Rezidba mandarina važan je dio pravilnog održavanja biljke. Donosimo vam savjete kako točno izgleda rezidba mandarina

15.8.2018. u 8:35/ Život i stil

Mandarine nisu zahtjevne za uzgoj, a zahvaljujući njihovoj otpornosti, sve se češće uzgajaju i kod nas. Uglavnom uspijevaju u srednjoj i južnoj Dalmaciji, isključivo zbog uvjeta pogodnih za rast biljke i razvoj njihovih plodova.

Mandarina je citrus koji porijeklom dolazi iz područja jugoistočne Azije. Teško je uopće zamisliti jesenske i zimske mjesece bez uživanja u osvježavajućim, zdravim mandarinama.

Mandarine najbolje uspijevaju na sunčanim i svijetlim mjestima, iako se donekle mogu prilagoditi i životu u polusjeni. Iako su kao agrumi vrlo otporni, mandarinama ipak smetaju niske temperature pa ih je tijekom zimskih mjeseci potrebno dodatno zaštititi.

Najviše im odgovara propusna i bogata zemlja, a posebno je važno da u sebi ima dovoljno organskih tvari ili humusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važan dio održavanja nasada čini i rezidba mandarina koja se smije provesti tek kad prođe opasnost od mrazeva. Najčešće je to razdoblje od ožuljka pa do kraja travnja.

Rezidbom se odstranjuju grančice u unutrašnjosti, odnosno oni dijelovi biljke koji neće davati kvalitetne plodove. Također se prikraćuju određene grane, režu one bolesne te oštećene.

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

Rezidba mandarina izvodi se škarama i/ili pilom, ovisno o debljini grana koje se odstranjuju ili skraćuju. Nakon rezidbe, odstranjene grane i grančice potrebno je spaliti.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Geografija

Koji su najveći gradovi u Njemačkoj

Više s weba