VRHUNAC HRVATSKE ARHITEKTURE

Romanika u Hrvatskoj: značajke i obilježja romanike

Image
Foto: Pixabay

Romanika u Hrvatskoj donijela je mnoge promjene, posebno u arhitekturi i likovnoj umjetnosti

1.3.2018. u 18:59/ Život i stil

Romanika se u Hrvatskoj prvi put pojavila još početkom 11. stoljeća, a najviše ju je obilježilo specifično graditeljstvo i arhitektura. Donosimo vam sve značajke i obilježja romanike u Hrvatskoj.

Zahvaljujući crkvenim reformama i razvoju samostana, početkom 11. stoljeće nastupio je posebno povijesno razdoblje – romanika. Romanika u Hrvatskoj ostavila je mnogo spomenika koji obilježavaju to vremensko razdoblje. Najveće značajke romanike uključuju građevine od kamena, bazilike sa stupovima i lukovima, zvonike, monumentalne gradove, klesane likove, nadgrobno kamenje te snopaste stupove.

Danas je arhitektonska umjetnost romanike prisutna na Jadranu, a najbolji primjeri su Bazilika sv. Petra na Rabu, rapska katedralu, zadarska Katedrala sv. Stošije, portal Trogirske katedrale te monumentalni gradovi od kamenih kuća na širem području Poreča, Raba, Zadra, Trogira i Splita.

Romanika je bila vrlo izražena i u slikarstvu. Iz tog su razdoblja najpoznatije freske - posebna tehnika zidnog slikarstva karakteristična za oslikavanje samostana i bazilika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
razlike

Saznajte što je polupansion i po čemu se razlikuje od punog pansiona?

Više s weba