Dobrosusjedski odnosi u biljnom svijetu

Rukola dobri susjedi – gdje je dobro posaditi rukolu?

Image
Foto: Pixabay.com

U nastavku saznajte gdje se preporuča zasaditi rukolu, odnosno koji će dobri susjedi rukoli donijeti rast, a čija će svojstva djelovati negativno na njezin razvoj

7.4.2018. u 0:55/ Život i stil

Poznata mediteranska biljka rukola čini odličnu salatu u mješavini s rajčicama, maslinama, kukuruzom i slično. No kada govorimo o sadnji rukole u mješoviti vrt, važno je paziti s kojim je susjedima kombiniramo.

Dobro je znati da rukolu sadimo u nizu s udaljenošću od 2 cm od svake iduće sadnice. Temperatura kojoj možemo izlagati biljku varira od 5 do 20 Celzijusovih stupnjeva, ali najvažnije je znati koji su dobri susjedi za rukolu.

Među dobrim susjedima svakako su niska sorta graha, krumpiri, špinat, celer, krastavci, cikla i razne vrste salata. No, stručnjaci povrtlarstva ističu kako bi bilo dobro udaljiti rukolu od loših susjeda kao što su korijenje i lisnato povrće.

Preciznije, među potencijalnim susjedima koji nisu dobri za razvoj rukole su kupus, kelj, brokula, rotkvice, koraba, prokulice i repa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ju posadite u kvalitetno okruženje, odnosno među dobre susjede, rukola će vas nagraditi brojnim pozitivnim učincima. Preciznije, rukola će djelovati detoksicirajuće na vaše tijelo, ali i potaknuti će efikasnost vašeg metabolizma zbog čega je rukola dobra i ako ste naumili smršaviti ili vodite dijetalni režim prehrane. No, osim što se radi o biljci koja pročišćava vaš organizam, ovakvo djelovanje smanjuje i razvoj kancerogenih stanica.

Kao što smo već savjetovali kroz članke o pogodnim susjedima za biljke, naglašavamo kako bosiljak i dragoljub ispuštaju miris koji tjera insekticide zbog čega su vrlo zahvalna biljka za uzgoj u vrtu, a sukladno tome i dobar susjed za rukolu!

Upravo se čita

Image
RTL Danas doznaje

'Moguće je da je tijelo bebe stajalo nekoliko dana uz cestu. Nije bilo u najboljem stanju...'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sastavnica lirske pjesme

Vrste rime: Naučite koje vrste rima pjesme sadrže

Više s weba