Biljni svijet

Sablja cvijet - kako je ovaj cvijet dobio ime i koje vrste poznajete?

Image

Sablja cvijet - kako je ovaj cvijet dobio ime i koje vrste poznajete?

Foto: www.pixabay.com

Sanseverija, zvana sablja cvijet, je sobna biljka koji je poseban po svojim uspravnim, mesnatim, dugačkim listovima koji mogu narasti do 80 cm visine

15.11.2018. u 7:15/ Život i stil

Ovisno o vrsti, sablja cvijet ima različite listove, pa se tako razlikuju po šarama i bojama. Kod nas se uglavnom uzgajaju tri vrste ove biljke:

Sansevieria trifasciata je sablja cvijet koji ima tamno zeleno lišće na kojem se nalaze i poprečne sivkaste pruge.
Druga vrsta je Sansevieria trifasciata var.laurenti, a to je sablja cvijet koji ima žućkasto-zelenkaste listove s prelijepim žutim rubom.
Treća vrsta je Sansevieria hahnii koja je nešto niža rastom ali zato ima vrlo široko lišće. Kod starijih biljka ove sorte se ponekad pojavi i bijeli cvijet jako ugodnog mirisa.

Sanseverija je dobila ime po knezu Sansevieriu od Napulja, a sablja cvijet je kod nas dobila taj naziv zbog specifičnog izgleda lista u obliku sablje.

Sablja je cvijet koji je ujedno i stepska biljka, koja potječe iz tropskih dijelova južne Afrike. Danas se udomaćila u gotovo sve naše krajeve, odnosno bolje reći - domove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvenstveno zbog svoje otpornosti i lakoće uzgoja i održavanja.

Sablju mogu uzgajati i oni ljubitelji sobnoga cvijeća koji nemaju vremena za biljke, a željeli bi svoj dom ukrasiti njima. 
Sablja cvijet može izdržati veliku izloženost suncu ali i poziciju u sjeni. Držanje u sjeni dovodi do toga da gubi svoju ljepotu i njezine šare postaju slabije vidljive.

Upravo se čita

Image
kaos diljem hrvatske

Olujni vjetar nosi sve pred sobom. Vatrogasci imaju pune ruke posla. DHMZ: 'Očekuju se orkanski udari'

Ne voli veliku vlagu u zraku, za razliku od drugog sobnih biljaka. 
Zemlja u koju ćete posaditi sablju treba biti propusna. Prilikom zalijevanja biljke treba pripaziti da ne bude skroz u mokroj zemlji, a između dvaju zalijevanja pustite neka se zemlja osuši. Prevelika izloženost vlazi dovodi do toga da biljka trune. 
Isto tako treba paziti da voda ne dođe u srce biljke. 
Tijekom zime ako je biljka na hladnijem mjestu (a da to ne bude ispod 10*C) dovoljno ju je zaliti jednom mjesečno, dok ljeti može podnijeti i obilnije zalijevanje. 

Vodu koja se skupi u podlošku cvijetnjaka uvijek treba isprazniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmnožavanje cvijeta sablje, može se činiti i lisnim reznicama. Ako radite razmnožavanje lisnom reznicom vaša biljka će izgubiti lijepi žuti rub i žućkastu boju.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Moderno uređenje doma

Kako očistiti kuhinju od medijapana bez stvaranja oštećenja na površini

Više s weba