UZGOJ VOĆKI IZ KOŠTICA

Sadnja badema iz koštice: savjeti za uzgoj badema

Image
Foto: Pixabay

Zahvaljujući košticama od pojedenih badema, sada ga možete i sami uzgajati u svojim vrtovima. Saznajte kako izgleda sadnja badema iz koštice

29.11.2017. u 9:36/ Život i stil

Koštice koje nam ostanu nakon što smo određeno voće pojeli možemo kasnije iskoristiti za sadnju i uzgoj. Da bismo vam u tome pomogli, donosimo vam savjete za sadnju badema iz koštice.

Badem je jedna od najzdravijih namirnica u svijetu. Iako je poznat kao orašasti plod, badem  zapravo pripada skupini koštuničavog voća. Zahvaljujući nutritivnim vrijednostima kojima obiluje, posebno vitaminima i mineralima, omiljena je zdrava grickalica. Često se upotrebljava i kao dodatak jelima, posebno u desertima.

Zahvaljujući košticama od pojedenih badema, sada možete i sami uzgajati ovo voće u svojim vrtovima. Koštice badema mogu se saditi i u proljeće i u jesen, zapravo ne postoji neko pravilo. Najbolje će uspijevati na bogatom i humusnom tlu, slabe ili neutralne kiselosti. Namjeravate li posaditi više badema, neka budu međusobno odvojeni barem dva metra kako bi mogli pravilno rasti.

Odlučite li se upravo za sadnju iz koštice, važno je da budete svjesni da će taj postupak potrajati. Također postoji opasnost da neki plodovi budu gorki nego kad se kupi već razvijena voćka badema. Tijekom zimskih dana drvo badema potrebno je zaštititi od hladnoće i mraza, dok mu ljeti nije potrebna posebna zaštita.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slike koje pobuđuju maštu

Pjesničke slike: Otkrijte vrste pjesničkih slika

Više s weba