Povrtnjak i radovi u vrtu

Sadnja crvenog luka u jesen - Sve o sadnji crvenog luka

Image
Foto: Wikimedia

Sadnja crvenog luka u jesen podrazumijeva sadnju iz lučica pa se za uzgoj koriste sorte koje se reproduciraju iz lučica. U nastavku više o sadnji crvenog luka u jesen

13.11.2018. u 22:28/ Život i stil

Luk je kultura koja je dosta osjetljiva na kiselost tla pa se sadnja crvenog luka u jesen preporučuje na tlima blago kisele do neutralne reakcije pH vrijednosti 6 - 7. 
Obradu tla za sadnju luka potrebno je obaviti odmah nakon skidanja pretkultura na većim površinama oranjem na dubinu 30 cm.

Najbolje vrijeme za sadnju crvenog luka u jesen je druga dekada listopada. Nakon takve sadnje do ulaska u zimu biljke će se već dobro ukorijeniti i pripremiti za prezimljenje. 

Za sadnju crvenog luka u jesen treba izabrati duboka, dobro propusna tla laganijeg mehaničkog sastava koja su bogata organskim tvarima. 
Nepovoljna tla za sadnju luka su ona teška, te za vodu slabo propusna tla. Tijekom zime, zbog slabe dreniranosti na takvim tlima se može duže ili kraće vrijeme zadržavati voda koja će uništiti usjev. 

Na pripremljene gredice lučice luka se sade u redove razmaka 25 - 30 cm. Razmak posađenih lučica u redu treba biti 8 - 10 cm. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadnja crvenog luka u jesen, obvezno ide u plodoredu i obično dolazi iza kultura koje su gnojene stajskim gnojem kao što su kupus, rajčica, krastavci i paprika. 
Na istoj površini uzgoj luka ne bi trebalo ponavljati barem tri godine. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čišćenje doma

Jednostavni savjeti - Kako oprati zidove

Više s weba