sadnja luka

Sadnja luka u proljeće: treba li saditi luk u proljeće?

Image

Luk i češnjak

Foto: Thinkstock.com

Sadnja luka u proljeće baš i nije najpametnija solucija. Saznajte zašto te kada je najbolje vrijeme za sadnju luka

19.3.2019. u 17:23/ Život i stil

Sadnja luka u proljeće ne bi se smjela odvijati. Ako luk prerano posadite, može se dogoditi da u zimski period uđe prerazvijen, čime će se sposobnost prezimljavanja smanjiti. Sadnjom luka u proljeće ćete riskirati plod i velika je vjerojatnost za neuspjeh.

Optimalno vrijeme kada se sadi luk iz lučica je drugi dio listopada. Ako se tada posadi, biljka će se  dobro ukorijeniti i pripremiti za prezimljenje. 

Sadnja u proljeće trebala bi uključivati sljedeće povrće, ali ne i luk.

U travnju je na redu provođenje pripreme presadnica u plastenicima za skori izlazak na polje. To podrazumijeva snižavanje temperature i redovno provjetravanje. Usput se vrše posljednje pripreme za sjetvu i sadnju. Posebnu pozornost treba obratiti pravilnoj zaštiti od bolesti i ostalih štetnih nametnika koji napadaju povrće. Tada sadimo ciklu, mahune, krastavce, mrkvu, salatu, patlidžan, peršin, rajčicu, papriku, tikvice i poriluk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svibanj je mjesec za sadnju podzemne korabe, rotkve, tikvice, poriluka, celera i kukuruza.Osim sadnje, u ovom je razdoblju također vrlo važno provesti zaštitu protiv opasnih nametnika, naročito plamenjače i pepelnice.

U mjesecu lipnju provodi se priprema za sjetvu kupusnjača. Više pažnje provodi se za zaštitu rajčice, krumpira, luka, češnjaka i mahuna protiv bolesti. Što se tiče sadnje, na redu su grah mahunar, mrkva, salata, radič, cvjetača, poriluk i endivija. Rasadnike bismo obavezno morali zaštititi od jakog sunca, naprimjer mrežama koje bi štitile mlade usjeve i biljke.

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Neka sadnja luka u proljeće ne bude opcija, bolje u proljeće posadite neke od navedenih koje će uroditi plodom.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
vrlo isplativo

Kako očistiti tepih - čišćenje tepiha sodom bikarbonom

Više s weba