Biljni svijet

Sadnja manga iz koštice - postupak sadnje manga

Image

kako posaditi mango

Foto: Pixabay

Vrlo je zanimljivo promatrati kako se ovo lijepo drvo razvija i raste pa ga tako mnogi žele imati kod kuće, nadajući se da će im sadnja manga iz koštice poći za rukom

25.6.2018. u 1:58/ Život i stil

Sve što vam je potrebno za sadnju manga iz koštice je plod mango voćke koji ćete kupiti u nekoj od prodavaonica.  Prvo se osladite i uživajte u njegovom plodu, a onda kada dođete do koštice kreće vaša mala avantura uzgoja.

Morate znati da sadnja i uzgoj manga iz koštice zahtijevaju​ prvenstveno suhu i vruću klimu. Štetit će mu previše kiše, ali i prevelika suša. 

Mango voli bogato i dobro ocijeđeno tlo. Sadi se na udaljenostima od deset metara i voli duboke rupe,  ako ćete ih uzgajati u staklenicima pripazite da oni budu dovoljno veliki jer im je potrebno puno mjesta za rast. Uzgajaju se i u loncima za ukras, ali tada daje jako malo plodova.

Image

kako posaditi mango

Foto: www.pixabay.com
Image

kako posaditi mango

www.pixabay.com

Uzmite košticu s koje treba skinuti što više mesa (nije potrebno skinuti sve). 
Zatim položite košticu u vodu i ostavite jedan dan da ubrzate proces klijanja. Uzmite neku vrstu kliješta ili pokušajte otvoriti košticu lagano s nožem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj korak izgleda jednostavan ali ipak nije pa pazite. Najbolja tehnika je zgnječiti košticu kliještima, ali morate to izvesti vrlo pažljivo da ne biste oštetili sjemenku koja se nalazi unutar ljušture. Kada to napravite polako rastvorite ljušturu i izvadite sjemenku iz nje.

Sjemenka će jednom niti biti povezana s ljušturom pa tu nit odvojite od ljušturice.
Kada je koštica manga oslobođena možete je direktno staviti u zemlju, ali pripazite da ne stavljate sjemenku preduboko.  

Upravo se čita

Image
SNIMKA SVE OTKRIVA

Rekonstruirali smo slučaj Platak. Kako je moguće da je noga u glavu za policiju prekršaj?

Položite ju vodoravno tako da njezin širi dio leži na zemlji, odnosno onako kako stoji i kad ju stavite na stol i pustite.

Važno je napomenuti kako mango voli toplinu pa ga stavite na osunčano mjesto, a voli i zemlju koja se može dobro ocijediti. Zalijevajte ga tek kada se zemlja posve sasuši kako ne bi došlo do truljenja sjemenke od prevelike vlage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budite strpljivi i jednoga dana će vas iznenaditi predivan izdanak. Bio je to osnovni postupak sadnje manga iz koštice. Samo pažljivo slijedite ovaj opisani postupak sadnje i sigurni smo da će vas nova biljka uskoro razveseliti.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Matematika i fizika

Kako se izračunava površina i kako izračunati kvadraturu

Više s weba