Maslinarstvo

Sadnja maslina - Najbolji razmak za sadnju maslina

Image

sadnja maslina razmak

Foto: www.pixabay.com

Maslina se u rasadnicima može nabaviti isključivo u kontejniranom obliku što omogućava njenu sadnju tijekom cijele godine, a znate li kako se odvija sadnja maslina i koji je razmak za sadnju

1.10.2019. u 8:04/ Život i stil

Sadnju maslina poželjno je obaviti već za zime odnosno sve do polovice proljeća zato što tako mlade sadnice u velikoj mjeri iskorištavaju akumuliranu zimsku vlagu neophodnu za kvalitetan proljetni rast. Kada se odlučite na sadnju, treba poštivati razmak za sadnju maslina.
Prilikom kupnje trebate znati da je za sadnju najpoželjnija sadnica starosne dobi između 12-20 mjeseci. 

Za početak, sadite li manji broj sadnica u vlastitom vrtu, trebate iskopati sadne jame, a idealno bi bilo kada biste iskopali sadne jame barem mjesec dana prije same sadnje. 

U dalmatinskim nasadima sadnja maslina radi se na nešto veći razmak, koji između redova iznosi 6 odnosno 7 metara. 
S druge strane unutar redova, sadnja maslina ide na razmak od 5 metara, što ovisi i od odabranog sortimenta i od planiranog uzgojnog oblika. 
Ovdje se postavlja pitanje: kolika jama? Odgovor: što veća, to bolje. 

Iako će se pojedinim „znalcima“ navedeni razmak za sadnju maslina učiniti prevelikim, praktična iskustva iz dalmatinskih nasada svjedoče kako uži razmaci sadnje (6 x 4 m, 5 x 5 m) već za 15-tak godina dovode do stanovitih problema unutar maslinika.

Ali, osim pravilno odabranog i isplaniranog razmaka, potrebno je povesti računa i o pripremi sadnog mjesta, a što podrazumijeva pravodobnu pripremu sadnih jama. 
Nužno je kopanje sadnih jama dva mjeseca prije momenta sadnje, a sve kako bi se sadno mjesto što bolje pripremilo za prihvat mlade sadnice masline.

Ako se tlo ne priprema rigolanjem ili dubokim oranjem, onda je jamu potrebno iskopati tako da ona bude minimalnih dimenzija 1 m x 1 m x 70 cm.

Što se vremena tiče, najbolja je kasnojesenska sadnja ako vremenske prilike to omogućavaju. Jesenska sadnja bolja je od proljetne jer je veći i bolji izbor sadnica. Također, ima i bioloških prednosti. Kada se maslina sadi u jesen, lakše se primi jer korijen voćke raste tijekom cijele godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, sadnja maslina se radi na razmak između redova i razmak između sadnica od 7 m i najčešće ide u smjeru sjever-jug. Na 1 ha uzgaja se 200 maslina za intenzivnu proizvodnju.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Temelj pjesničkog jezika

Stilska izražajna sredstva - četiri glavne kategorije

Više s weba