Sadnja povrća

Sadnja mladog luka - otkrijte kako uspješno uzgojiti uskrsnu deliciju

Image

Sadnja madog luka idealna je priprema za uživanje u uskrsnim delicijama. Ova fina vrsta savršeno paše uz šunku i francusku salatu - otkrijte kako ga zasaditi

18.11.2018. u 18:03/ Život i stil

Sadnja mladog luka obavezna je za one koji vole uskrsni stol nakrcati finim i domaćim proizvodima pa dodaju još jedan užitak za Uskrsne blagdane. Moramo priznati - šunka i jaja nisu ista bez grickanja mladog luka. 

Allium fistulosum odnosno mladi, proljetni luk drugačiji je od klasičnih tipova. On, naime, formira dugačku stabiljku pa na neki način izgleda kao mini verzija poriluka. 

Sadnja mladog luka obavlja se iz sjemena, a najčešće se uzgaja kao jednogodišnja biljka. To je najučinkovitiji tip sadnje jer ljudi konzumiraju cijeli mladi luk, a ne samo odrezane 'listove'. 

Za one koji se žele upustiti u uzgajanje mladog luka više sezona za redom, preporuča se dijeljenje busena u jesen. Sadnja mladog luka (višegodišnjeg) trpi temperature ispod minusa, a klijanje luka počinje na temperaturi između 2 i 3 stupnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idealni uvjeti za sadnju mladog luka su oko 15 stupnjeva. Jednom kada biljka počne rasti, listovi odnosno busen se brzo formira. Sadnja luka mnogima odgovara u jesen. Budući da lučice odlično uspijevaju u hladnim uvjetima i klice nikada ne propadnu, već s prvim dizanjem iznad nule počinje faza vegetacije. 

Mladi luk traži neutralna ili lagano kisela tla, a potrebno je pripaziti na korov koja se lako pojavljuje i usporava razvoj. Berba mladog luka može započeti oko 100 dana nakon sjetve. 

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
SVIJET BOJA

Savjeti za miješanje boja - smeđa boja

Više s weba