Vrt i okućnica

Saponaria cvijet zahtijeva da budete pažljivi pri sadnji

Image

saponaria cvijet

Foto: www.pixabay.com

Saponaria cvijet je prilično nezahtjevna biljka koja se širi u povoljnim uvjetima. Može rasti i na suncu ili u polusjeni, a u nastavku čitajte više o tome kakav je saponaria cvijet

1.6.2019. u 23:03/ Život i stil

Saponaria cvijet (lat. Saponaria officinalis), je otporna trajnica iz roda Caryophyllaceae. Porijeklom je iz južne Europe i jugozapadne Azije i voli vlažnija tla.

Saponaria cvijet naziv je dobila po tome što sadrži otrovne saponine.
No dobro je znati da saponini u manjoj količini ne štete ljudskom organizmu jer se slabo apsorbiraju u organizam i uništavaju se zagrijavanjem. 
Takvo djelovanje cvijeta na organizam svrstava saponaria cvijet i u ljekovite biljke. 
Saponaria cvijet koristi se i za dobivanje alternativnoga sapuna i učinkovito je sredstvo za čišćenje osjetljivih tkanina.
Koristi se i korijen biljke, koji se kratko kuha, kao šampon i sredstvo za pranje, samo treba paziti da ne uđe u oči.
Prije bilo kakve upotrebe treba se dobro informirati sa stručnjacima i biti oprezan, jer u ovom članku samo prenosimo ono što smo istraživanjem saznali.

Saponaria cvijet nije preporučljivo saditi uz ribnjake jer može uzrokovati otrovanje riba i vodozemaca upravo zbog saponina koje sadrži.

Saponaria cvijet razmnožava se dijeljenjem i uzgojem iz sjemena. Može se i sijati na proljeće u teglice, kako u zatvorenom, tako i kasnije na otvorenom, te presaditi kasnije. Hoće li saponaria cvijet cvjetati prve ili tek godine nakon sjetve – to se s ovim trajnicama nikad ne zna. Cvijet se razvija na vrhu stapke i cvate u skupinama cvjetova, od 7 mjeseca nadalje. 
Saponaria cvijet  nas često iznenadi pa procvjeta već prve godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
osobni dokumenti

Provjera VAT broja - što je VAT broj i kako ga provjeriti?

Više s weba