Povrtnjak i biljke povrtlarice

Savojski kupus - znate li kojoj vrsti pripada ovaj kupus?

Image

sjetva kupusa

Foto: www.pixabay.com

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg je savojski kupus postao važna biljka u povrtlarstvu je taj što tijekom višemjesečnog čuvanja ne gubi svoja korisna svojstva

30.7.2018. u 15:54/ Život i stil

Postoji mnogo vrsta kupusa, a najpoznatije su bijeli i crveni te savojski kupus, ili glavati kelj (lat. Brassica oleracea var. sabauda) kojeg kod nas pogrešno nazivaju kelj. Jedan od glavnih razloga zbog kojeg je savojski kupus postao važna biljka u povrtlarstvu je taj što tijekom višemjesečnog čuvanja neće izgubiti svoja hranjiva svojstva.

Savojski kupus, kod nas poznatiji kao kelj, porijeklom je iz Italije. Ova biljka, koju se često pogrešno zove povrćem, izvorno je rasla kao divlja, a pronađena je samo u talijanskoj pokrajini Savoy.

Nakon pronalaska brzo je, zahvaljujući svom ugodnom okusu, osvojila Europu, ali u Rusiju. Savojski kupus je kultiviran tek početkom 19, stoljeća.

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg uzgajivači ovoj biljci pridaju posebnu važnost je njezina sposobnost očuvanja tijekom nekoliko zimskih mjesec, a da za to vrijeme ne gubi svoja korisna svojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako pohraniti savojski kupus kod kuće?

Savojski kupus za zimu se može skladištiti u garaži ili u podrumu. Ako ga pohranite na pravi način i u pravim uvjetima, savojski kupus se može očuvati u podrumima na duže vrijeme. Postoje tri vrste ove biljke koje su podijeljene prema vremenu njihovog dospijeća.

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

  • Rane sorte koje dozrijevaju kroz 105-120 dana nakon sadnje
  • Standardne sorte dozrijevaju nakon 120-135 dana
  • Kasne sorte koje mogu izrasti za 140 dana ili više
  • Sorte koje su za zimsku pohranu su kasne i standardne, dok rane sorte to nisu. Iako dobro pohranjene, i čuvane po pravilima i u optimalnim uvjetima, rane sorte savojskog kupusa se brže kvare, odnosno počinju propadati

No srednje i kasne sorte mogu se držati dovoljno dugo, budući da imaju duže razdoblje vegetacije.

Savojski kupus koji planirate sačuvati za zimnicu, čuvajte na temperaturi od 0 do +3 stupnja i pri odgovarajućoj vlažnosti zraka, koja bi trebala biti 90-95%. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupus, koji ćete pohraniti za zimnicu, prije čišćenja nije preporučljivo prati u vodi, a poželjno ga je i brati na suhom vremenu. Glave kupusa prije pohrane za zimnicu moraju biti dobro osušene.

Image

listaš kelj,

Foto: Thinkstock
Image

listaš kelj,

Thinkstock

Zamrznuti kupus i kupus koji na sebi ima znakove truleži ili je pogođen nekom vrstom štetnika, ne može ići na dugo skladištenje.

Savojski se kupus može pohraniti od četiri do šest mjeseci.

Ako je kupus pohranjen u podrumu, potrebno je unaprijed poduzeti mjere predostrožnosti i zaštititi ga od glodavaca, te odstraniti mogućnost pojave gljivica i plijesni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pridržavajući se ovih pravila, možete dugotrajno pohraniti glavice savojskog kupusa na šest mjeseci.

Savojski kupus je zdrava i hranjiva biljka koja sadrži visokovrijedne i hranjive tvari. Nedostatak tih tvari u organizmu zimi utječe na zdravlje, a dobro ga je jesti i tijekom cijele godine.

Savojski kupus pridonosi oporavku živčanog sustava, ima blagotvoran učinak na gastrointestinalni trakt, pomaže u snižavanju krvnog tlaka i jača imunološki sustav.

Spremanje i pohrana savojskog kupusa za zimu, pruža nam mogućnost da uvijek imamo pri ruci neophodnu prirodnu "medicinu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Internetski bonton

Kako se ponašati na internetu: pravila ponašanja u virtualnom svijetu

Više s weba