Povrtnjak i radovi u vrtu

Sijanje luka iz sjemena

Image
Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL

Postoje različiti načini za uzgoj luka kao što su, uzgoj direktnom sjetvom na predviđenu površinu, uzgoj iz presadnica, uzgoj iz lučice, ili sijanje luka iz sjemena

16.12.2018. u 19:45/ Život i stil

U ovom članku čitajte kakav je postupak za sijanje luka iz sjemena.

Za uzgoj i sijanje luka iz sjemena (direktnom sjetvom) treba izabrati prikladne sorte te duboka i od korova čista tla. U jesen nakon oranja tlo se tanjura i prave se gredice, koje se ostave tijekom zime. U proljeće do sjetve nije potrebna ni jedna operacija ako se ne razviju korovi, a u protivnom treba kultivirati.

Uzgoj luka na ovaj način moguć je samo uz osiguran sustav navodnjavanja. Za proljetno sijanje luka iz sjemena izvrši se osnovna jesenska obrada tla, u proljeće neposredno prije sjetva površinski sloj tla (3 - 4 cm) obradi se tako da se dobije fina mrvičasta struktura u koju se polaže sjeme.

Direktno sijanje luka iz sjemena u kontinentalnom području trebalo bi se obaviti u drugoj polovici ožujka ili prvoj polovici travnja. Pritom treba pripaziti na temperature tla i zraka. Ako je temperatura tla manja od 7°C onda je nicanje dugo i neujednačeno, a dio sjemenki će propasti pa se time prorjeđuje sklop i smanjuje budući prinos. 
Ako pak u vrijeme nicanja sjemena potraju temperature u minusu duže od 2 dana, niknute biljčice će propasti.

Sijanje luka iz sjemena ne smije biti ni prekasno jer se biljci ne ostavlja dovoljno vremena  za razvoj lisne mase za normalno „glavičenje“, pa takva lukovica ima debeli vrat i nije prikladna za skladištenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za direktno sijanje luka iz sjemena preporučuje se koristiti hibridno sjeme koje je kalibrirano, ujednačene apsolutne težine, visokog postotka klijavosti, te koje je tretirano protiv bolesti i štetnika. Utrošak sjemena ovisit će o načinu sjetve te sklopu biljaka.

Da bi sjeme ujednačeno niknulo sjetveni sloj mora biti jednolično vlažan, a ako to nije omogućeno prirodnim putem treba pristupiti navodnjavanju te tako sijanje luka iz sjemena učiniti uspješnim. 

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čišćenje doma

Jednostavni savjeti - Kako oprati zidove

Više s weba