Geografija

Slovenija - koji su gradovi na moru u Sloveniji

Image

Slovenija gradovi

Foto: Hajrudin Merdanovic/PIXSELL

Znate li koji su gradovi na moru u Sloveniji? A kako izgleda Slovenija, odnosno neki gradovi na moru

13.1.2020. u 0:43/ Život i stil

Koji su gradovi u Sloveniji, a koji se nalaze na slovenskoj obali? O njima pišemo u nastavku.

Slovenija gradovi na moru  

Slovensko primorje (Primorska, Primorska Slovenija), jugozapadni dio Slovenije. Sastoji se od 46,6 km duge obale (slovenski dio Istre) i područja u zaleđu Tršćanskoga zaljeva. Točnije do mjesta Lucija i Sečovlje, a koji su gradovi na moru Slovenije?
Slovenci na ovo malo prostora imaju i najveću luku regije (Kopar) i stari grad – dragulj (Piran) i mondensko ljetovalište (Portorož), marinu i još štošta drugo uključujući čak i aerodrom.

Ankaran
Dolazeći preko granice iz pravca Trsta prema Škofji ili Lazaretu, stižemo u prvo Slovenačko turističko odmaralište čije ime počinje prvim slovom abecede – Ankaran. Ljetovalište Ankaran se nalazi na dugoj pješčanoj plaži na sjevernoj strani Koparskog zalijeva i jako je dobro zaštićen od vjetra. Zahvaljujući svojoj klimi Ankaran predstavlja u isto vrijeme ljetovalište i lječilišni centar.

Kopar je najveća slovenačka luka koja je izgrađena na nekadašnjem otoku. Prvobitno je bio grčka kolonija (Egida), a zatim rimsko naselje po imenu Kapris (otuda i ime slovenački Kopar / Koper). Kanal koji je nekada razdvajao otok od kopna je ispunjen u prošlom vijeku, pretvarajući taj io u poluotok.
Od nekoliko gradskih kapija samo je jedna opstala i ona je povezana s kopnom drvenim mostom. Pored ove kapije nalazi se fontana u obliku venecijanskog mosta koja podsjeća da je Kopar bio pola milenijima pod mletačkom vlašću.
nakon pada Venecije došao je pod austrijsku vlast, a od 1918.god. pa sve do kraja drugog svjetskog rata pripadao je Italiji.

Izola je poznati ribarski centar smješten na malom grebenu. Najznačajnija zdanja su: Gradska općina koja datira iz 14-og vijeka, župna crkva sa vrijednim starim slikama (15. -17.-og vjeka), Manzinijeva kuća u venecijansko- gotičkom stilu i palača Besenghi  koji je danas lokalna muzička škola i talijanski klub Circolo.

Portorož se nalazi blizu Pirana i ne može se pohvaliti spomenicima ali može finim pješčanim plažama , prijatnom klimom, koja privlači turiste i leti i zimi, parkovima, mnogim hotelima i vilama. Negdje ćete naći da je ovaj grad poznat i kao Luka ruža, a u Italiji ćete čuti da se ovaj grad naziva Portorose. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piran je grad i središte istoimene općine u jugozapadnoj Sloveniji na Jadranskoj obali Piranskog zaljeva, a grad je poznat kao pravi muzej 

Bilo je to mali opis kako izgleda Slovenija, odnosno neki gradovi na moru, nadamo se da vam je bilo zanimljivo pročitati i otkriti ponešto o njima.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŠTETOČINE I NAMETNICI

Prašak za pecivo protiv lisnih ušiju

Više s weba