UREĐENJE UREDA

Sobno bilje za ured: kako odabrati i njegovati biljke za ured

Image
Foto: Pexels

Ako ste početnik kad je riječ o biljkama, donosimo vam nekoliko savjeta kako uspješno odabrati i održavati sobno bilje za ured.

3.2.2017. u 14:34/ Život i stil

Sobno bilje za ured neizostavan je dio svakog unutarnjeg uređenja prostora, pa tako i onog radnog. Ako ste tek početnik kad je riječ o biljkama, donosimo vam nekoliko savjeta kako uspješno održavati sobno bilje za ured. Naime, mnogi ljudi većinu svog vremena provedu na poslu u uredu, radeći uz svoje računalo. Da bi vaš ured izgledao prirodnije, ljepše, ali i da biste vi u njemu bolje funkcionirali, treba vam sobno bilje.

Sobno bilje na zabavan način može uljepšati unutarnji dekor i vaše radno mjesto odmah učiniti mnogo ugodnijim. Osim toga, cvijeće također izrazito pozitivno djeluje na vaše zdravlje i raspoloženje. Svojim prirodnim djelovanjem mogu ukloniti različite toksične tvari iz prostorija u kojima često boravite.

Kako odabrati sobno bilje?

Najbolje sobno bilje je ono koje bez problema može funkcionirati i u najlošijim uvjetima – slabije osvijetljenim prostorijama bez velikih prozora, hladnijim i prašnjavim sobama. Kad birate sobno bilje za svoj ured, vodite računa o tome da biljku koju nabavite nećete morati prečesto zalijevati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom kupnje sobnog bilja u obzir morate uzeti uzgojne uvjete – temperaturu prostorije, svjetlost, potrebu za vodom i mjesto lokacije u uredu. Izbor sobnog bilja je vrlo velik, a mi smo za vas pripremili neke najpopularnije.

Biljke koje ne zahtijevaju mnogo

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Fikus (Ficus elastica) sobna je biljka koja je jedna od boljih za uredske prostore. Prepoznatljiv je po svojim velikim zelenim listovima, a razlikujemo nekoliko različitih vrsta ovog sobnog bilja (Ficus decora, Ficus pandureta, Fikus repens i drugi).

Preporučuje se svim početnicima koji još uvijek ne znaju kako pravilno njegovati bilje u svom uredu. Ovo sobno bilje nije prezahtjevno pa će preživjeti ako ga ne zalijete i po tjedan dana. Da bi zemlja u koju ste posadili fikus bila dovoljno vlažna, pomiješajte je s malo pijeska. On pomaže u zadržavanju vlage i sprječava isušivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostale vrste biljaka

Jedina stvar na koju morate pripaziti kod održavanja fikusa je sljedeća – uvijek mu osigurajte dovoljnu količinu topline. Temperatura mora biti u granicama sobne normale, a nipošto ne smije biti niža od 10 stupnjeva. Nemojte ga stavljati blizu ulaznih vrata, radijatora, klima uređaja i sličnih predmeta, a lišće s vremena na vrijeme treba oprati vlažnom krpom.

Kaktus je još jedna biljka kojoj zaista ne treba mnogo. Tek dovoljna količina svjetlosti i sobne topline bit će dovoljna da ova biljka unese život u dosadan uredski prostor. Jednostavno se uzgaja i ne zahtijeva posebne uvjete, u hladnijim danima bez zalijevanja može izdržati i do nekoliko tjedana.

Zeleni ljiljan (Chlorophytum) poznat je i pod nazivom Klorofitum. Prepoznatljiv je po svojim tankim i dugim zelenkastim listovima. Ovo sobno bilje savršeno je za ured jer podnosi rijetko zalijevanje, a ne zauzima previše mjesta pa ga možete držati i u najmanjim prostorijama. Odličan je za sve one koji su još uvijek početnici u uzgoju i održavanju sobnog bilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Image
spasite svoju odjeću

Skidanje žvake s odjeće - kako skinuti žvaku s odjeće

Više s weba