OGLAS

crnogorična stabla

Stablo pinjola - crnogorično stablo jestivih sjemenki

Image
Foto: pixabay.com

Stablo pinjola posebno je po svojim sjemenkama koje se jedu najčešće kao kikiriki, a koriste se u pripremi kolača i slastica kao što je primjerice marcipan

27.11.2017. u 12:05/ Život i stil

Stablo pinjola ili pinija je crnogorično stablo koje naraste do 25 metara visine. Krošnja stabla pinjola je razgranata u obliku kišobrana, a deblo ima promjer od 150 centimetara i crvenosmeđu, debelu, izbrazdanu koru.

Češeri stabla pinjola su krupni i okrugli. Dugi su 8-15 centimentara i široki 7-10 centimetara. Češeri na stablu pinjola dozrijevaju u trećoj godini, a na stablu pinjola ostaju nekoliko godina nakon dozrijevanja.


Sadrže oko 100 sjemenki koje su duge 2 centimetra, široke 5-10 milimetara i imaju košticu u kojoj se nalazi ovalna, duguljasta jezgra omotana tankim omotačem.

Stablo pinjola rasprostranjeno je u zapadnoj Aziji i Europi oko Mediterana. U Hrvatskoj raste samo u području Primorja, a na istočnom području Mljeta stabla su autohtona.

Stablo pinjola sadi se i kao ukrasna biljka, a razmnožava se sjemenom. Mlada stabla pinjola osjetljiva su na sušna razdoblja i buru, te temperature niže od -10 stupnjeva. Životni vijek stablima pinjola je oko 250 godina.

Sjemenke stabla pinjola su jestive i sakupljaju se u listopadu i studenom. Bogate su masnim kiselinama i jedu se sirove.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Geografija i turizam

Predivno jezero Borovik: Ne znate kamo za vikend? Ova zelena oaza u Slavoniji ima terapeutski učinak


Više s weba