NAJBOLJE SORTE

Stare sorte krušaka: upoznajte sorte domaćih krušaka

Image
Foto: Pixabay

Stare sorte krušaka međusobno razlikujemo po mnogim obilježjima kao što su boja, oblik, konzistencija, ali i sam okus

27.10.2017. u 12:45/ Život i stil

Danas postoji mnogo različitih sorti krušaka koje je ponekad teško razlikovati. Da bismo vam u tome pomogli, za vas smo izdvojili sve stare sorte krušaka, omiljenog voća u brojnim voćnjacima i vrtovima.

Stare sorte krušaka razlikujemo po boji, obliku, njezinoj konzistenciji, aromi, mirisu i okusu. Svaka od vrsta ima nešto drugačije, posebno što je izdvaja od ostalih. Ponekad je teško uopće prepoznati o kojoj se sorti radi. Iako vrsta krušaka ima na tisuće, ovog puta izdvojili smo samo one najrasprostranije.

Tepka

Tepka je jedna od najpoznatijih i najstarijih sorti krušaka. Razlikujemo dvije vrste ovih krušaka, točnije crne i bijele tepke. Ono po čemu se tepka posebno ističe jest njezina slatkoća, zahvaljujući kojoj se koristi u pripremi mošta. Dozrijeva u kolovozu i rujnu, ovisno o vremenskim uvjetima. Što se tiče samog uzgoja, tepka nije zahtjevna i prilagođava se gotovo svim uvjetima.

Petrovka

Petrovka je sorta koja dozrijeva nešto ranije od tepke, već početkom lipnja. Prepoznatljiva je po sitnim plodovima nepravilnog oblika, žute i pomalo crvenkaste boje. Iako nema neku posebnu aromu, stara sorta petrovka vrlo je sočna i ukusna. Nije zahtjevna za uzgoj, ali najbolje uspijeva u toplom podneblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pastorčica (kaluđerka)

Pastorčica i kaluđerka, kako se još naziva, stara je sorta krušaka porijeklom iz Francuske. Prepoznatljiva je po vrlo velikim plodovima i otpornosti. Naime, pastorčica se odlično prilagođava vanjskim uvjetima, dobro podnosi mraz i niske temperature. Sočnog je i pomalo kiselkastog okusa.

Medenjača (mednjak)

Kao što joj i samo ime govori, medenjaka je stara sorta krušaka karakteristična po slatkastom okusu. Podsjeća na med i koristi se u pripremi različitih likera s rakijom. Ova vrsta kruške dozrijeva ljeti, točnije sredinom srpnja.

Upravo se čita

Image
RTL Danas doznaje

'Moguće je da je tijelo bebe stajalo nekoliko dana uz cestu. Nije bilo u najboljem stanju...'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
SIMBOL NEVINOSTI

Cvijet ljiljan značenje: simbolika i legende o cvijetu ljiljana

Više s weba