Masline

Štetnici masline: što su i koji su štetnici masline?

Image

Najbolje grčke sorte maslina

Foto: www.pixabay.com

Štetnici masline organizmi su koji narušavaju pravilan rast i razvoj stabla masline. Noćna su mora svakog uzgajivača, a kako štetnike učinkovito suzbiti, pročitajte u nastavku.

23.12.2018. u 21:54/ Život i stil

MASLININ MOLJAC

Djelovanje maslininog moljca uočava se na listovima, cvjetovima i plodovima. Cvjetovi su izgriženi, listovi imaju tzv.mine- kasnije će i otpasti, a na plodovima se javlja crvljivost. Uglavnom se javlja u razdoblju od ožujka do svibnja, tj. u doba cvatnje masline. Maslinin moljac suzbija se insekticidima na bazi dimetoata.

MASLININA MUHA

Maslina se nalazi pod napadom štetnika ako su plodovi crvljivi te promijene boju i otpadnu, u razdoblju od lipnja do jeseni. Prije liječenja insekticidima potrebno je pratiti populaciju štetnika, a to se radi pomoću vizualnih, hranidbenih i seksualnih mamaca. Kod nas su u uporabi insekticidi na bazi dimetoata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan štetnik je i maslinin svrdlaš (Rhynchites cribripennis) koji se javlja tijekom travnja i svibnja, a hrani se cvjetovima. Isto tako, napada i plodove koji po sebi imaju rupe i ubode. Plodovi se suše i naposlijetku otpadaju. Nema određenog insekticida kojime se suzbija ovaj štetnik masline osim onih koji se koriste kako bi se suzbili maslinin moljac i muha.

Manje rasprostranjeni štetnici masline su maslinina buha, maslinini potkornjaci i jasminov moljac.

Upravo se čita

Image
RTL Danas doznaje

'Moguće je da je tijelo bebe stajalo nekoliko dana uz cestu. Nije bilo u najboljem stanju...'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sastavnica lirske pjesme

Vrste rime: Naučite koje vrste rima pjesme sadrže

Više s weba