oblik poduzeća

Što je dioničko društvo i kako funkcionira?

Image
Foto: www.profimedia.hr

Dioničko društvo je jedan od legalnih oblika poduzeća te kao sastavni dio unutarnjeg ustrojstva ima upravu, nadzorni odbor i skupštinu

1.9.2019. u 22:47/ Život i stil

Dioničko društvo je legalni oblik poduzeća čija je vlasnička glavnica podijeljena na jednake apoene - dionice. Pretpostavlja ograničenu odgovornost vlasnika dionica. Dioničko društvo kao sastavni dio unutarnjeg ustrojstva ima: upravu, nadzorni odbor i skupštinu.

Dioničko društvo je trgovačko društvo i pravna osoba kod kojeg je kapital društva podijeljen na jednake dijelove zvan dionice. Dioničko društvo je međunarodno vrlo značajan, a u pojedinim državama prevladavajući oblik organizacije gospodarskih subjekata.

Jedno od najznačajnijih svojstava ovog načina organiziranja gospodarskog subjekta je da je temeljni kapital društva podijeljen na vrijednosno jednake dijelove, tako da su sve dionice iste vrijednosti, a da dioničari garantiraju za poslovanje društva samo do iznosa vrijednosti vlastitih dionica. To znači da suvlasnik dioničkog društva u slučaju stečaja gubi samo novac koji je uložio u društvo, dok bi se obrtniku zaplijenila i osoba imovina kako bi se namirile obveze obrta u stečaju.

U pravilu, dionice mogu mijenjati vlasnika, bilo darivanjem ili najčešće prodajom.One mogu biti i predmet trgovanja, ali to ne spada u osnovna i obvezujuća obilježja. U većini država je samo manji dio dioničkih društava prisutan na burzi sa svojim dionicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dioničko društvo može izdati dionice s nominalnim iznosom ili bez tog iznosa, ali u oba slučaja je najmanja svota dionice 10,00 kn. Dionica je ulog odnosno dio temeljnog kapitala s kojim dioničar sudjeluje u društvu. Odluku o izdavanju dionica donosi glavna skupština ili osnivači društva u skladu sa statutom koji je temeljni akt društva.

Više s weba

Pročitajte još

Image
grad - država

Europa: države i glavni gradovi Europe

Više s weba