hrvatske znamenitosti

Što je i gdje se nalazi Višeslavova krstionica?

shimmer fallback

Znate li gdje se nalazi Višeslavova krstionica? Saznajte sve što vas o njoj zanima

25.7.2019. u 19:51/ Život i stil

Višeslavova krstionica naziv je kamene krstionice na kojoj se spominje knezVišeslav, a jedan je od najznačajnijih spomenika hrvatske kulture iz ranog srednjeg vijeka. Pretpostavlja se da je krstionica prvotno bila u Ninu, u baptisteriju.

Krstionica je isklesana iz bloka mramora te ima šesterostranični oblik visine 90 cm i promjera otvora 120 cm. Uz bridove stranica reljefno je isklesan po jedan torodirani stupić sa stiliziranim kapitelom, dok je na sredini prednje stranice prikazan procesionalni križ ispunjen hrvatskim tropletom za zavojnicom na kraju triju krakova.

Krstionica je otkrivena u Veneciji1853. godine, u kapucinskom samostanu Presvetog Otkupitelja na otoku Giudeccha, a odatle je prenesena u muzej Correr. 1941. godine, u zamjenu za jedan drugi spomenik, Italija je prepušta Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, te je krstionica smještena u palaču HAZU u Zagrebu. Nakon Drugog svjetskog rata prenesena je u Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, gdje se i danas nalazi. Replika Višeslavove krstionice nalazi se u Muzeju ninskih starina, a sadreni odljev u Gliptoteci u Zagrebu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
sadnja

Sadnja crvenog luka u proljeće: savjeti za sadnju

Više s weba