gibanja zemlje

Što je os rotacije Zemlje?

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Os rotacije Zemlje označava os oko koje se Zemlja rotira što obilježava smjenu jednog dana (24 sata). U nastavku saznajte sve o osi rotacije Zemlje

11.7.2019. u 1:28/ Život i stil

Zemljina rotacija je rotacija krutog tijela Zemlje oko svoje osi. Zemlja se rotira prema istoku. Gledajući sa Sjeverne Zvijezde Polaris, Zemlja se vrti suprotno od kazaljke na satu, a ono oko čega se vrti je os rotacije Zemlje.

Zemlja se okreće oko svoje osi (rotacija ili okretanje) od zapada prema istoku, te joj je za jedan puni okret potrebno oko 24 sata, vremenski razmak koji se naziva Sunčevim danom (sinodički dan). Rotaciju Zemlje nije moguće osjetiti.

Svaka Zemljina točka (osim sjevernog i južnog pola) sudjeluje u rotaciji Zemlje odnosno opisuje krugove oko Zemljine osi (os rotacije Zemlje). Pritom najveće krugove prave točke na ekvatoru, koje se ujedno i najbrže kreću. Zbog rotacije događa se izmjenjivanje dana, noći i dnevne topline pa Sunce stoga u jednom trenutku obasjava samo jedan dio Zemlje.

Period Zemljine vrtnje, za što je važna os rotacije Zemlje) jest 1 zvjezdani dan ili siderički dan (23 h 56 min 4,1 s), a srednji period vrtnje s obzirom na osunčenje jednak je jednomu srednjemu Sunčevu danu (1 dan).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Period vrtnje nije stalan, već ovisi o sezonskim i sekularnim premještanjima masa na površini Zemlje i unutar nje; promjene se prate s pomoću radioastronomskih interferometrijskih sustava s velikom osnovicom (dugobazična interferometrija).

Više s weba

Pročitajte još

Image
Porezni obveznici

Znate li što je porezni broj

Više s weba