Geografija

Što je to znanost o strukturi zemlje?

Image

znanost o strukturi zemlje

Znate li što proučava znanost o strukturi zemlje i koje grane ima znanost o strukturi zemlje

21.10.2019. u 20:41/ Život i stil

Znanost o strukturi zemlje je geoznanost ili znanost o Zemlji. Spada u prirodne znanosti koje se bave proučavanjem Zemlje. 
Sama znanost o strukturi zemlje je termin koji okuplja i odnosi se na sve znanosti koje su povezane s proučavanjem planete Zemlje.

Iako je Zemlja jedini planet na kojoj je poznato da postoji život, znanost o strukturi zemlje  je praktično poseban slučaj udruživanja znanosti o planeti.
Sve ove znanosti interdisciplinarno pristupaju i udružuju fiziku, geologiju, zemljopis, matematiku, kemiju i biologiju kako bi izgradile kvantitativno razumijevanje različitih osnovnih dijelova ili sfera Zemljinog sustava, te sve one zajedno čine geoznanost odnosno znanost o strukturi zemlje.

Znanost o strukturi zemlje je posebna znanost koja se bavi proučavanjem planeta na kojoj živimo, njene strukture (građe), sastava, nastanka, fizičkih karakteristika, aspektima promjena i prirodnim fenomenima. 


Osnovne grane znanosti o Zemlji su fizika, matematika i kemija koje imaju zadatak istražiti i razumjeti osnovne dijelove - sfere. 
Kao i u brojnim drugim znanostima Zemlja se proučava s dva aspekta: eksperimentalno i teorijski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Znanost o strukturi zemlje čine: Geologija; Pedologija; Oceanografija, limnologija i hidrologija; Meteorologija; Glaciologija; Geografija;

Više s weba

Pročitajte još

Image
književnost

Što je proza i kako izgleda prozni tekst?

Više s weba