Cvijeće u vrtu

Što znate o cvijetu zvanom zlazna truba

Image

Što znate o cvijetu zvanom zlazna truba

Foto: www.pixabay.com

Zlatna truba je ukrasna biljka, a s obzirom na to da je u pitanju puzavica, najbolje je da zlatna truba bude uz neku rešetku ili ogradu na terasi i svakog proljeća je porežite

22.1.2019. u 7:52/ Život i stil

Zlatna truba (lat.allamanda chatartica), je tropska biljka penjačica s naročito lijepim žutim cvjetovima u obliku vrčića.porijeklom iz Brazila Allamanda cathartica,

Veliki cvjetovi ove biljke su otrovni. Zbog toga treba paziti na malu djecu i kućne ljubimce te ih držati daleko držati od ovoga cvijeta, ili ga izbjegavati.

Ima i nekih sorti zlatne trube koje gušće rastu. Te bi sorte bile prikladnije za sobne biljke, ali se nažalost mogu vrlo rijetko razmnožavati reznicama.

Ako biljci odgovaraju životni uvjeti, može stvarati velike izboje koji se mogu voditi po štapićima utaknutima okolo u cvjetnjak. Zlatna truba odnosi dosta sunca. Ne voli sjenu pa je na istočnom prozoru možete držati, ali ako stoji na južnoj strani, ne smijemo to za najtoplijih podnevnih sati nikako propustiti. 
Zlatna truba  traži vlažan zrak. Naročito prije nego što biljka procvate treba velike listove svakodnevno prskati mlakom vodom. Korijenovu balu treba umjereno vlažiti. Razmnožavanje reznicama nije jednostavno no ipak se može pokušati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlade izboje duljine cca 10cm zabodite u cvjetnjak s pjeskovitom zemljom. Na to stavite plastičnu vrećicu ili odgovarajuće stakleno zvono.

Čim izboji stvore korjenčiće, treba svaku biljku posaditi zasebno.

Upravo se čita

Image
koliko su slatki?

Odnijeli smo na analizu nekoliko džemova. Jesu li podaci na deklaracijama točni?

Najbolje je upotrijebiti zemlju za cvijeće kojoj treba dodati nešto gline ili ilovače. Nakon toga zlatna truba se uzgaja u normalno zagrijavanoj prostoriji. Može već u ljetu biti u punom cvatu. Nakon cvatnje zimi dolazi period mirovanja, a rano u proljeće treba prikratiti preduge izboje. Zlatna truba podnosi dosta gnojiva, osim zimi, pa je ne zaboravite gnojiti jedanput tjedno.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
osobni dokumenti

Provjera VAT broja - što je VAT broj i kako ga provjeriti?

Više s weba