orijentacija bez kompasa

Znate li kako odrediti strane svijeta bez kompasa?

Image
Foto: Thinkstock

Želite znati kako odredite strane svijeta? Donosimo vam tri načina uz pomoć koji možete odrediti strane svijeta, ako se izgubite na nekom nepoznatom području

7.4.2017. u 7:30/ Život i stil

Kako odrediti strane svijeta je ključno pitanje za sve one koji se izgube na nekom mjestu, a sa sobom nemaju kompas ili bilo kakav uređaj za orijentaciju. Predstavljamo tri korisna načina kako odrediti strane svijeta:

Orijentacija uz pomoć Sunca

Ovo je najlakši i najprecizniji način orijentacije. Dovoljno je znati da je u 6 sati Sunce na istoku, u 9 sati na jugoistoku, u 12 sati je na jugu, u 15 sati na jugozapadu, a u 18 sati se nalazi na zapadu.

No, potrebno je znati i da se situacija tijekom ljetnih dana mijenja. Pa je tako prvo jutarnje sunce u 7 sati na istoku, u 10 sati na jugoistoku, u 13 sati na jugu, u 16 sati će Sunce biti na jugozapadu te u 19 na zapadu.

Orijentacija pomoću Mjeseca

Ovo je nešto manje pouzdan način orijentacije, ali nije na odmet znati ga. Naime, ovdje se opet orijentiramo pomoću Sunca, točnije koliko je Sunce obasjalo Mjesec. On se u obliku polukruga ili slova D pojavljuje u podnevnim satima na istoku, a u 18 sati se nalazi na jugu. Pun mjesec po zalasku sunca izlazi na istoku, a sredinom noći će se naći na jugu, dok je ujutro uvijek na zapadu – Mjesec je uvijek nasuprot Suncu! Mjesec u obliku slova C izlazi na istoku u ponoć, a na jugu se javlja oko 6 sati ujutro.

Kako odrediti strane svijeta prema zvijezdi Sjevernjači

Ovaj način orijentacije je moguć samo u vedrim noćima. Zvijezda Sjevernjača se, kao što joj ime kaže, baš uvijek nalazi na sjeveru. Da biste nju locirali, prvo treba pronaći Velikog medvjeda.  Najbolji način da se ovo sazviježđe uoči je da na nebu potražite sedam sjajnih zvijezda, koje su pozicionirane u obliku kola. Kad pronađete Velikog medvjeda, spojite zadnje dvije zvijezde u zamišljen prava i produžite ga otprilike pet puta i naći ćete zvijezdu Sjevernjaču.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Gljive i šumsko bilje

Smrčak stanište - Ukusna gljiva i njezino čudno stanište

Više s weba