Biljke korovi

Šumska anđelika: Ljekovita biljka ili korov?

Image
Foto: Pixabay

Šumska anđelika slična je ljekovitoj anđeliki koja naraste do dva metra, tamnozelenih listova, ali joj je posve bijeli cvijet nešto sitniji. Cvate u srpnju i kolovozu

14.6.2018. u 23:56/ Život i stil

Šumska anđelika (šumski kravujac, divlja anđelika, lat. Angelica sylvestris), jedna od 106 vrsta trajnica iz roda anđelika (Angelica), porodica štitarki. Raširena jer po gotovo čitavoj Europi (uključujući europsku Rusiju), zapadnom i središnjem Sibiru, Kavkazu, Kini, Mongoliji, Turskoj, a introducirana je i u neke kanadske provincije. 

To je bogati grm dvogodišnje biljke, visine čovjeka, velikih troperastih listova, po obodu nazubljenih. Stabljika je debIja, glatka, crvenkasto osjenčana. Miris i okus slični su mošusu ili vaniliji. Cvjetovi čine zelenkasto-žuto-bijele štitce. Podanak je puzav, dug oko 1 m, s mnogo žila.

Šumska anđelika višegodišnji je širokolisni korov iz porodice štitarka s grozdastim bjelkasto-ružičastim cvatom i šupljom stabljikom. Naraste od 50 do 150 cm. Cvate od lipnja do rujna. Korov je vlažnih staništa, livada i šuma, gdje se suzbija gnojidbom, ispašom i herbicidima.

Šumska anđelika nema tako prijatan i aromatičan miris kao ljekovita anđelika, a njezino eterično ulje u većim koncentracijama je možda otrovno. Mljeveni plodovi ove biljke koriste se kao insekticid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: www.pixabay.com
Image
www.pixabay.com

Jabučnu kiselinu, tanin, eterično ulje, smolu angelicin, angeličnu i valerijansku kiselinu i gorke tvari. Šumska anđelika vate u srpnju i kolovozu, a sakuplja se zimi ili na početku proljeća. Upotrebljava se korijen, mladice s listovima i sjemenke. Pri branju treba biti vrlo oprezan, jer je ova biljka vrlo slična otrovnoj truheljki.

Image
Foto: www.pixabay.com
Image
www.pixabay.com

Prašak od osušenog korijena šumske anđelike pomaže pri zatvaranju otvorenih rana. Čak i unutarnjih, ako se uzima kao juha ili u toploj vodi jedanput dnevno koliko stane na vršak noža. Rekonvalescentima jača glas, a služi također kao protuotrov kod trovanja hranom. Svježe mladice i lišće šumske anđelike beru se u svibnju i lipnju, pa se onda oni nešto dulji komadići, kuhaju u slanoj vodi i jedu kao varivo, a mladice i peteljke kuhaju se u šećeru kao slatko, koje jača želudac i poboljšava probavu.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Temelj pjesničkog jezika

Stilska izražajna sredstva - četiri glavne kategorije

Više s weba