Sušenje voća

Sušenje banana - ideje za sušenje banana i drugoga voća

Image
Foto: www.pixabay.com

Lako i jednostavno dođite do vitamina uz sušenje banana u dehidratoru. Napravite sami zdravi čips. Probajte i uživat ćete jer sušenje banana jednostavno je i zdravo.

14.6.2018. u 17:24/ Vijesti.hr

Sušenje banana, jabuka, šljiva, kivija možete napraviti i sami pa tako i svakodnevno uživati u ukusnim i zdravim grickalicama.
Lako i jednostavno ćete doći do vitamina uz sušenje u dehidratoru.

Dehidriranje namirnica jednostavna je metoda konzerviranja hrane koja uklanja vlagu i time onemogućuje razvoj mikroorganizama, istodobno koncentrirajući okus i miris namirnica. 
Temperatura dehidratora može se namjestiti po želji pa će nakon sušenja banane i drugo voće, zadržati sve enzime, vitamine i minerale koji se u njima nalaze.

Sušeno voće najčešće je skupo, no i sami možemo konzervirati povrće, voće i gljive najstarijom i najjednostavnijom metodom. 
Kod sušenja banana na suncu potrebna su tri, četiri sunčana dana s temperaturom iznad 30 stupnjeva te niskom vlagom, ali uvijek imamo i pećnicu ili možda dehidrator.

Banane su slatke i pune prirodnog voćnog šećera. Obavezno kupite zrele, točkaste banane jer takve su jedine dobre za sušenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banane su najbolje, kada ih sušite doma u dehidratoru.
Za sušenje banana u pećnici temperatura neka bude do maksimalno 50 stupnjeva°C, uz dobru ventilaciju. Kod pećnica bez unutarnje ventilacije morate povremeno otvarati vratašca. Suši se od tri do deset sati. 
Banane za sušenje stavite direktno na mrežu ladice dehidratora tako da zrak cirkulira jer će prije biti gotove. Narežite ih na kolutove kao čips ili uzdužno.  

Ova metoda za sušenje banana osigurava dovoljno niske temperature da se zadrži hranjiva vrijednost banana i druge hrane koju sušimo.

Upravo se čita

Image
RTL Danas doznaje

'Moguće je da je tijelo bebe stajalo nekoliko dana uz cestu. Nije bilo u najboljem stanju...'

Prije sušenja banane treba blanširati, odnosno kratko uroniti u kipuću vodu ili kratko kuhati na pari kako bi se zaustavilo kvarenje, a ujedno skratilo vrijeme sušenja. Blanširanjem se sprečava tamnjenje voća. 

Sušeno voće i povrće treba pospremiti u posude koje se mogu dobro zatvoriti kako u njih ne bi ulazila vlaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon kuhanja banane se dobro ocijede i stave na dasku za sušenje.

Uranjanjem banana u mješavinu kristala askorbinske kiseline i vode ili uranjanjem u sok od limuna ili naranče od tri do pet minuta spriječit ćemo da voće potamni. 

Zanimljivi su i učinci sušenja banana: od početne vlage koja iznosi 75%, osušena banana ima svega 3% vlage, a ako dulje stoji može se “skameniti“ pa kod konzumiranja treba imati dobre zube ili se prethodno mora rehidrirati. Ugljikohidrati se penju s 23% na 88% od čega na glukozu i fruktozu otpada približno jednak dio. Zbog toga je osušena banana intenzivno slatka. Banane su tradicionalno dobar izvor vlaknaste strukture; u svježem stanju ima ih oko 2, 5 g / 100 g, a u osušenom obliku 10 g / 100 g. Vitamina A u sirovom obliku sadrži 64 i.j. / 100 g, a u osušenom obliku 248 i.j. / 100 g. 

Na isti način možete sušiti jagode, kivi, šljive, marelice, eko ili organske korice naranče, ananas, jabuke...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sastavnica lirske pjesme

Vrste rime: Naučite koje vrste rima pjesme sadrže

Više s weba