Ribe

U koje vrste riba spada dvoprugasta uklija

Image

uklija

Foto: www.pixabay.com

Koje vrste riba poznajete i znate li u koje se vrste riba se ubraja dvoprugasta uklija ? Više o vrsti dvoprugasta uklija za vas izdvajamo u nastavku

22.2.2020. u 0:50/ Život i stil

Dvoprugasta uklija , najpopularnija je crvena riba, naime chum, srebrni losos, ružičasti losos, losos. To je čuveni ruski specijalitet, crveno zlato dalekoistočnih lososa.
U cjelini, to je vrlo živahna i okretna ribica. Uklija je u neprekidnom pokretu i čini se da ni u jednom trenu ne ostaje na miru. Vrlo je proždrljiva i zato je stalno, od jutra do večeri, čak i noću, zauzeta hranjenjem. Vrsta je slatkovodne ribe porodice šarana (lat. Cyprinidae), roda uklije (lat. Alburnus) — reda šaranki (lat. Cypriniformes).
Dvoprugasta uklija rasprostranjena je od Francuske na zapadu do Kaspijskog jezera na istoku i od Skandinavije.
Većim dijelom uklija ima dužinu od oko 15 cm, rijetko doseže više od 18 cm i težinu do 60 grama, a od svih drugih s njom srodnih riba lako se razlikuje svojim izduženim, uskim vrlo spljoštenim tijelom, šiljastom glavom te relativno malim ustima s donjom vilicom jako zaokrenutom na gore i veliki broj razgranatih šipčica (16—20) u podrepnoj peraji.
Dvoprugasta uklija (Alburnoides bipunctatus) naseljava potoke i brdske rijeke sa dobro oksigeniranom i brzom tekućom vodom.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Vrste stiha

Vezani stih: naučite što je vezani stih

Više s weba