Egzotično bilje

Ukrasna palma posebnog imena: upoznajte palmu sreće i uljepšajte dom

Image
Foto: Thinkstock

Ova ukrasna palma od vašeg će doma napraviti pravu zelenu oazu, a ne zove se palma sreće bez razloga. Otkrijte kako ju uspješno uzgojiti i iskoristiti ljepotu

15.10.2018. u 11:58/ Život i stil

Ovu čarobnu ukrasnu palmu krase prvenstveno dugački listovi koji su se smjestili na elegantnim granama, a čine ovu biljku savršenom ukrasnom palmom. Ova ukrasna palma ujedno je i relativno izdržljiva vrsta biljke, a prepoznatljiva je po imenima plama sreće, salonska palma ili elegans. 

Njezino je puno ime Chamaedorea elegans, a porijeklom je iz toplog Meksika i tropskih džungli Gvatemale. Međutim, u uvjetima koje joj možemo ponuditi u kontinentalnoj ili mediteranskoj klima, ova ukrasna palma raste do visine od najviše jednog i pol metra. 

Palma sreće dobro podnosi sjenu ili polusjenu te niske temperature, a ne preferira ali izdržava i natopljenu zemlju. Međutim, kako bi joj omogućili bujniji rast postavite ju na svjetlije mjesto u stanu ili vrtu, ali ne i na izravno sunčevo. Sunčeva svjetlost uzrokuje propadanje lišća. 

Ukrasna palma zahtjeva umjereno prihranjivanje pa bi to trebali obavljati naviše jednom mjesečno tijekom ljetnih dana te dva puta u mjesecu kada temperature padnu. U slučaju da ćete ukrasnu palmu zasaditi u kući u ločanicu, odaberite usku i dovoljno duboku kako bi mogla uspješno pustiti korijen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Gramatika

Padeži u hrvatskom jeziku: savladajte bitan alat pisanja i izražavanja

Više s weba