Ukrasne biljke

Ukrasni grmovi koji cvjetaju cijelo ljeto – znate li koji su to grmovi?

Image

grmlje za vrt

Foto: Pixabay.com

Naši su vrtovi ljeti puni cvijeća. Ukrasni grmovi koji cvjetaju cijelo ljeto uvelike su zaslužni za to.Sade se samostalno ili u skupini s miješanim trajnicama

10.5.2018. u 22:50/ Život i stil

Vrijeme cvatnje je bitan podatak s kojim morate baratati dok kupujete grm. Neke će možda zadovoljiti da im ukrasni grmovi koji cvjetaju to rade cijelo ljeto, dok će neki biti zadovoljni tek kratkom cvatnjom u određenom razdoblju u godini.

Nisu toliko brojni kao proljetni, stoga pri sadnji treba voditi računa da ti grmovi popune praznine u vrtu, upadljive tijekom ljetnih mjeseci.

Ukrasni grmovi koji cvjetaju uglavnom su otporni i skromnih zahtjeva oko tla i položaja. Oni cvatu na mladim, ovogodišnjim izbojima pa ih zato orezujemo u proljeće. Sve grane koje su cvale tijekom prethodne godine moramo prekratiti na jedan ili dva pupa. Iz  njih će onda narasti mladice koje će ponovno bogato cvasti.

Ukrasni grmovi koji cvjetaju cijelo ljeto mogu se posaditi samostalno ili u skupini  s miješanim trajnicama i ljetnicama.

Možemo ih saditi i kao cvatuću živicu i kombinirati s ljetnim i proljetnim grmljem. Takva živica najbolje izgleda kad su proljetni i ljetni grmovi posađeni naizmjenično tako da je između njih uvijek  jedan zeleni grm.

Među tim grmovima ističe se ljetni jorgovan koji naraste do visine tri metra. Skromnih je zahtjeva, a voli topla i sunčana mjesta.

Konopljika je ukras i začin, a jedan od najatraktivnijih grmova koji cvjetaju cijelo ljeto je sljezolika (Hibiscus syriacus) koja naraste u grm ili stabalce do visine 2,5 metara. Voli obilje sunce, ali je treba zaštititi od vjetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

Ukrasni grmovi koji cvjetaju u našim krajevima su i Grmoliki divlji kesten (Aesculus parviflora) koji cvate u srpnju i kolovozu, divnim gusto poredanim cvjetovima, prljavo bijele boje.

Petoprsta (Potentila fruticosa) svojim je žutim, bijelim i narančastim cvjetovima ukras vrta tijekom cijelog ljeta. Skromnih je zahtjeva te joj odgovara svaki položaj.

Među ukrasnim grmovima koji cvjetaju cijelo ljeto treba spomenuti suručicu ( Spiraea x bumalda, Spiraea billardi), perovskiju (Perovskia) i drvoliku stolu (Lavatera).

Neki grmovi koji cvjetaju su zanimljivi radi lišća, koje može biti raznih neobičnih boja i kombinacija, poput crvenog javora, a neki radi neobičnih boja grana, poput ukrasnog drijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŠTETOČINE I NAMETNICI

Soda bikarbona i lisne uši

Više s weba