OGLAS

štetne uši

Using na biljkama: kako ih prepoznati?

Image
Foto: Pixabay

Uši na biljkama mogu prouzrokovati velike štete. U nastavku saznajte kako prepoznati biljne uši na cvijeću

25.7.2019. u 9:39/ Život i stil

Uši na biljkama su mali kukci koji se hrane mladim i sočnim dijelovima biljke, najčešće listovima. Nalazimo ih posvuda gdje su prisutne biljke, u cvijetnjacima, povrtnjacima i dvorištima. Brzo se razmnožavaju i mogu prouzročiti velike štete. 

Uši na biljkama mogu i ne moraju imati krila. Odrasli oblici imaju antene na glavi tubule na zatku. Često su im tijela prekrivena voskom ili dlačicama. Hrane se biljnim sokovima iz listova ili cvjetnih pupova. Često se nalaze nalistovima i po tome su dobile ime.


Javljaju se kad je toplo i suho vrijeme ili nakon obilnih kiša. Optimalna temperatura za rast biljnih uši je 20 – 28ºC, a vlažnost zraka oko 60%. Na biljkama mogu uzrokovati: zastoj u rastu, kovrčanje listova, žuto, crno i smeđe lišće, lučenje medne rose koja privlači gljivice i mrave koji se njom hrane, nepravilnost u rastu plodova, ispuštanje toksina u biljku, pojavu gljiva čađavica, unos biljnih virusa u biljku – preko usnog aparata ili direktno iz sline biljnih ušiju.

Lisne uši na biljkama se jako brzo razmnožavaju i u kratko vrijeme mogu napasti velike površine biljaka. Svaka lisna uš dnevno može proizvesti 3 – 10 novih jedinki, a to može trajati i do 4 tjedna. Godišnje se pojavljuju više puta. Mogu biti raznih boja.


Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
Geografija i turizam

Predivno jezero Borovik: Ne znate kamo za vikend? Ova zelena oaza u Slavoniji ima terapeutski učinak


Više s weba