OGLAS

Aromatični začini

Uzgojite mirisnu biljku - sijanje bosiljka, prihrana i njega

Image

ljubičasti bosiljak

Foto: Pixabay

Bosljak je jedna od biljaka s vrlo širokom namjenom pa se mnogi odlučuju na uzgoj. Svladajte sijanje bosiljka, prihranu biljke te njegu u nekoliko koraka

10.1.2019. u 13:37/ Život i stil

Bosiljak je biljka stoljećima poznata i priznata kao vrijedan začin. Potječe iz Indije, a danas je uobičajen dio raznih svjetskih kuhinja, a posebn one u Francuskoj i Italiji. Ovu jednogodišnju zeljastu biljku mnogi žele zbog njezinog mirirsa i blagodati. U nastavku otkrivamo kako pravilno obaviti sijanje bosiljka te prihranu i njegu za uspješan rast. 

Sijanje bosiljka - pravila za uspjeh

Uzgoj bosiljka najbolji je ukoliko se sjetva biljke obavlja sredinom proljeća odnosno u svibnju. Bosiljak je vrlo osjetljiv na kasne mrazove pa je to idealno vrijeme. Ako se locirano tamo gdje nema mraza, možete ga sijati i u travnju. Sijanje bosiljka obavlja se tako da je razmaku otprilike 50 cm. U jamice se stavlja 3 do 5 sjemenki, a međusobno su udaljene 20 do 25 cm. Dubina mora biti do 1 centimetra.


Njega biljke

Bosiljku odgovara topla klima, a najbolje raste kada je temperatura zraka između 17 i 20 stupnjeva. Omogućite mu dovoljno vlage, a posebno kada kreće klijati. Bosiljku odgovara bogato, humusno tlo. Prihranu moožete obavljati u proljeće s dušikom i kalijem.

Korištenje

Okus bosiljka itekako je karakterističan. Ovo je aromatična i osvježavajuća biljka intenzivnog mirisa. Koristite ga svježeg jer sušenjem gubi moć. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​


U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
Geografija i turizam

Predivno jezero Borovik: Ne znate kamo za vikend? Ova zelena oaza u Slavoniji ima terapeutski učinak


Više s weba