Ljekovito i začinsko bilje

Uzgojite sami biljke koje tjeraju komarce

Image

biljke koje tjeraju komarce

Foto: www.pixabay.com

Komarci su dosadne napasti kojih se teško riješiti, a umjesto da koristimo razne kemijske preparate štetne po zdravlje uzgojite sami biljke koje tjeraju komarce

17.7.2018. u 7:15/ Život i stil

Biljke koje tjeraju komarce moćni su saveznici u ovim vrućim danima i mogu pomoći da ljetne večeri uz svijeće prođu bez uboda ovih kukaca koji njihov miris ne podnose.

Ako volite provoditi večeri na otvorenome u vrtu ili na balkonu, a pitamo se tko to ne voli, onda u manje posude posijte ove biljke i začine te uživajte u svakom trenutku.

Komarce privlače određeni mirisi ljudske kože pa nam stoga i piju krv, ali i najupornijeg komarca će odbiti i otjerati intenzivan miris začinskog bilja.

Ove biljke možete zasaditi sami, a dok sjedite dovoljno je da listove malo protrljate između prstiju ili pak njima istrljate kožu i one će ispustiti svoj miris.Biljke koje tjeraju komarce su bosiljak, metvica, matičnjak, limunski timjan, lavanda, bosiljak i kadulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosiljak je najmirisnija zaštita od komaraca, a ujedno i najukusnija zato posijte bosiljak u veliku posudu i nikad vam neće ponestati svježeg aromatičnog bilja za umake, salate, namaze ili pesto. Pazite samo da posuda u koju ga sijete ima dobru drenažu te da biljka ima dovoljno sunca. Ne zaboravite da bosiljak često berete i čupkate listiće jer što ga više čupkate, to će više rasti. 

Image

ocimum basilicum

Foto: www.pixabay.com
Image

ocimum basilicum

www.pixabay.com

Metvica je još jedna biljka koja tjera komarce, a koja se jednostavno uzgaja i vrlo brzo se širi. Posadite je u posudu, a ne na tlo jer bi vam mogla zauzeti cijeli vrt. I za metvicu je vrlo važna dobra drenaža, a voli bogato i vlažno tlo. Od listića se spravlja osvježavajući čaj, a idealni su i za umake, hladne juhe te slastice.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Limunski timijan je biljka lijepih listića i zanosnog mirisa. Dobro podnosi siromašnu zemlju i sušu a, otporna na bolesti i nametnike. Idealna je za sunčano mjesto, ali pazite da je previše ne zalijevate.

Matičnjak je biljka limunastog mirisa koja raste u obliku grmića i skromnih je zahtjeva. Može rasti na bilo kojoj zemlji iako najviše voli bogato tlo s dobrom drenažom. Sunce ili sjena svejedno joj je. Matičnjak je biljka nježna mirisa čiji listići mogu poslužiti za pripravu čaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mačja metvica je još jedna idealna biljka koja tjera komarce i posebno je dobra ako imate mačku. Dok će se vaš će ljubimac oduševljeno trljati o biljku, širiti će diskretan miris ove biljke, koji odlično odbija komarce.   

Još jedan savjet za kraj, ako planirate roštilj za društvo tijekom večeri u žar ubacite nekoliko listića kadulje ili ružmarina i ove biljke koje tjeraju komarce će učiniti svoje.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Trikovi za pranje odjeće

Kako skinuti boju s odjeće čak i onda kada mislite da nema spasa

Više s weba