Vrt i okućnica

Vanda orhideja - Uzgoj Vanda orhideja kod kuće

Image

Vanda orhideja

Foto: Pexels.com

Vanda orhideja je jedna od najatraktivnijih vrsta orhideje. Ova šarmantna biljka vrlo je popularna među uzgajivačima, a Vanda orhideja postaje i pravi biser uzgajivača

5.7.2019. u 0:46/ Život i stil

Ako želite da Vanda orhideja zablista u vašem domu, imat ćete mnogo posla, jer Vanda orhideja ima potrebu za ljubavlju i pažnjom.
Wanda ili na latinskom Vanda, rod je biljaka iz porodice Orchidaceae. Pretpostavlja se da je domovina Vanda orhideja Indonezija, Malezija i sjeverna Australija. Ime Vanda orhideja nastalo je u Indiji. Postoji više od 50 vrsta u ovom rodu. 
Međutim, 80% od svih hibrida ove biljke spada u monopodijalne biljke: ima jednu vertikalno rastuću stabljiku i jednu apeksnu točku rasta. 
Vanda orhideja je biljka koja iznenađuje s brojnim moćnim, dobro razvijenim zračnim korijenima koji mogu rastu duljine oko 1 m. Stabljika Vanda orhideje je cilindričnog oblika, a dostiže visinu nešto višu od 1 m, potpuno je prekrivena lišćem smještenim u istoj ravnini.

Za uzgoj Vanda orhideja kod kuće, potrebna je staklena ali ne previsoka vaza ili žarulja. Samo se rizomi trebaju usaditi u posudu, a zeleni dio mora biti vani.
Biljka treba jarku svjetlost, a staklo sprječava pristup sunčevim zračenjima, te postoji rizik od propadanja listova. 
Oblik vaze može se mijenjati, pa može biti: duguljasti, sferni, vrčasti, itd. Izgleda vrlo impresivno, zato je Vanda orhideja u staklenoj posudi sjajna ideja za dar.
Zalijevanje Vanda orhideja u staklenoj vazi je vrlo jednostavno: pažljivo uliti vodu preko zidova tako da su korijeni u vodi, a nakon pola sata lagano nagnite vazu i ispustite svu vodu, pazite da ne ostane vlaga. Ljeti, u toplini, zalijevaju se dva puta tjedno, a tijekom hladnih dana dovoljno je zalijevanje po tjednu.

Ovisno o raznolikosti, Vanda orhideja cvjeta u jesenskim ili zimskim mjesecima. Cvjetni pupoljci su položeni u ležaljke, cvjetnica može biti ravna ili opuštena, duljina 30-60 cm.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ORIJENTACIJA U DOMU

Kako odrediti strane svijeta u stanu

Više s weba