Povijest i kultura

Varaždin je bio glavni grad Hrvatske - Kada je Varaždin bio glavni grad Hrvatske?

Image

Varaždin glavni grad Hrvatske

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Varaždin je bio glavni grad Hrvatske u davna vremena, a malo je onih koji to znaju. U nastavku pišemo više o tome kakav je bio Varaždin kao glavni grad Hrvatske

13.1.2020. u 22:26/ Život i stil

Varaždin je bio u vrijeme Banovine glavni grad Hrvatske.
Varaždin je nekada bio administrativno središte Hrvatske, zapravo bio je ono što se danas zove glavni grad. Tepali su mu Mali Beč a tijekom Habsburške Monarhije Varaždin je bio kulturno i administrativno središte tadašnje Hrvatske.
Povijest Varaždina je usko povezana s poviješću srednjovjekovne Varaždinske županije. Postoje pretpostavke da je prije 12. stoljeća postojala plemenska župa Varaždin.
Varaždin se prvi puta spominje 1181. godine. Hrvatsko-ugarski kralj Bela III. je 1194. svome sinu Emeriku (Mirku) povjerio hrvatski prostor na upravljanje.
Nakon toga, glavni grad Hrvatske, Varaždin se razvija kao tipičan srednjovjekovni privilegirani grad, a ubrzo postaje najnapučenijim gradom današnjeg područja kontinentalne Hrvatske (tadašnje Kraljevine Slavonije). Varaždin je bio ne samo sjedištem Varaždinske županije nego i često mjestom gdje su se održavala zasjedanja Sabora.
Tko zna kako bi Varaždin danas izgledao i koliko bi ljudi u njemu živjelo, da ga 25. travnja 1776. godine nije zadesio veliki požar nakon kojeg Varaždin više nije imao uvjete da bude glavni grad Hrvatske.
Zanimljivo je da je nakon požara, potpuno uništeni grad Varaždin - glavni grad Hrvatske u to vrijeme, oslobođen je poreza na nekoliko godina, a administrativno središte seli se u obližnji gradić Zagreb.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Monostih, dvostih, trostih

Vrste strofa: prisjetite se koje vrste strofe postoje

Više s weba