vegeta

Vegeta biljka: zašto ju zovu biljkom ljubavnika?

Image
Foto: pixabay.com

Vegeta biljka se naziva i biljkom ljubavnika. Znate li zašto? Saznajte u nastavku

25.3.2019. u 19:23/ Život i stil

Vegeta biljka poznata i pod nazivima maggi, ljupčac i selen ljekovita je biljka korištena iz davnog rimskog doba. Zbog svojstava afrodizijaka nazivali su je bijkom ljubavnika.

Osim svojstava afrodizijaka, vegeta biljka pokazala je i svoja ljekovita djelovanja na poboljšanje imuniteta te kao dobra začinska biljka slatko gorkog okusa. U narodu se koristi kao prirodni lijek protiv žutice, reume i groznice, za bolji rad dišnih organa te bubrega. U kulinarstvu se koriste njeni listovi u vrhu začinjavanja hrane.

Poželite li posaditi vegeta biljku, mi vam dajemo nekoliko vrijednih savjeta. Sadnja vegeta biljke je najbolja ako se vrši u razdoblju od veljače pa sve do mjeseca svibnja, ali će dobro uspjeti posadi li se i tijekom kolovoza i rujna. Sadnja sjemena vegete moguća je u posudi, tj. saksiji te u vrtu. Bitno je sjeme postaviti duboko u zemlju nekoliko centimetara. Budući da vegeta biljka voli vlažna tla, potrebno ju je redovito zalijevati te osigurati mjesto na suncu s djelomičnom sjenom ukoliko je prevruće, a dosad je pokazala izvrsnu otpornost na niske temperature.

Ljupčac (vegeta biljka) dosegne visinu i do 1, 5 metara, a kako biste postigli širenje biljke potrebno je pravovremeno obrezivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Literatura

Pisanje brojeva slovima - osnovna pravila za pisanje brojeva

Više s weba