UPLATNICA ZA BEZGOTOVINSKO PLAĆANJE

Saznajte što je virman i kako izgleda plaćanje virmanom

Image
Foto: Pixabay

Plaćanje virmanom jedno je od najčešćih bezgotovinskih plaćanja, a mi vam donosimo objašnjenje što je uopće virman te kako izgleda njegovo plaćanje

6.4.2017. u 11:53/ Život i stil

Plaćanje virmanom predstavlja jedan od suvremenijih načina plaćanja, točnije izvršenje novčanih transakcija s jednog računa na drugi. Jednostavnim rječnikom možemo reći da je virman zapravo uplatnica za bezgotovinsko plaćanje.

Virman pripada elektroničkom plaćanju koje je danas sve popularnije te ga sve više kupaca koristi za svoja uplaćivanja. No, kako pobliže objasniti proces plaćanja virmanom?

Objašnjenje pojma virman

Najprije bismo mogli reći da je virman vrlo sličan standarnoj, odnosno običnoj uplatnici kojom građanin uplaćuje novac na račun neke tvrtke. Predstavlja određeni nalog banci ili zavodu za platni promet za izvršavanje novčane transakcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virman može imati dva, pa i tri dijela, na kojima se sa sasvim lijeve strane uplatnice nalazi ime tvrtke koja vrši uplatu, a u produžetku s desne strane piše broj računa tvrtke.

U drugom dijelu virmana, s lijeve se strane nalazi ime tvrtke kojoj se plaća, a desno je zapisan broj njihovog računa. Osim toga, na virmanu postoji i poseban dio za upisivanje svrhe uplate te poziva na broj (dodatni broj koji se odnosi na račun).

Upravo se čita

Image
ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Stručnjak za Direkt otkriva zašto je dio Hrvatske razvijen kao Libanon, a dio kao Kina

Virman se popunjava u ukupna dva primjerka te se takav predaje banci na realizaciju. Nakon toga, banka ovjerava jedan primjerak te ga vraća uplatitelju, dok drugi šalje tvrtki koja tu uplatu prima.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Geografija

Znate li koji je najudaljeniji otok u Hrvatskoj

Više s weba