sport

Vodeni sportovi: Koji su najpoznatiji sportovi u vodi?

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Kao što im naziv kaže, vodeni sportovi se održavaju u vodi. U nastavku saznajte koji su najpoznatiji vodeni sportovi

1.11.2019. u 11:00/ Život i stil

Vodeni sportovi se obično sastoje od ronjenja, plivanja i drugih sportova na vodi, koji se mogu obavljati u slanoj, kao i u slatkoj vodi. U nastavku saznajte koji su najpoznatiji sportovi u vodi. 

Vodeni sportovi: 

Jedrenje:

Jedrenje je vrsta sporta u kojem se posebne vrste brodova, jedrenjaci, takmiče u utrkama na otvorenom moru. Najstarije društvo sportskog jedrenja je Water Club of Cork koje se nalazilo u gradu Corku na jugoistoku Irske. Klub je osnovan 1720. godine te djeluje i danas. Najstariji zapis o regati potječe iz godine 1749. kada je održana regata između Greenwicha i Norena na rijeci Temzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plivanje:

Danas postoje četiri osnovna stila plivanja: 

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Slobodni stil: Iako je riječ o disciplini koja u osnovi pokriva bilo koji stil, u praksi je to najčešće kraul. Razlog je taj što je kraul najbrži stil kojim se ostvaruju i najbrža vremena na svim dionicama iako plivač na natjecanju u ovoj disciplini može, ako želi, plivati i neki od drugih stilova. 

Leđni stil: Ovaj stil je u obrnuti kraul; plivač i dalje koristi naizmjenične zamahe lijeve i desne ruke te nogu, ali je ovaj put okrenut licem prema gore, dakle u položaju kao da leđima leži na vodi. Ovo je jedini stil kad plivači startaju iz vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prsni stil: Kod ovog stila izvode se pokreti objema rukama prema naprijed.Pokreti nogu su sinkronizirani s pokretima ruku, no za razliku od ostalih stilova noge također rade zajedno, u pokretu koji podsjeća na žablje plivanje. Ovo je najstariji i najsporiji stil plivanja koji zahtijeva veliku snagu nogu.

Delfin: Vrlo moderan stil plivanja kod kojeg je osnovni zahtjev da ruke rade sinkronizirano. Općenito se ovaj stil smatra tehnički najzahtjevnijim i najtežim za izvođenje, te zahtijeva osim snage ramena i veliku snagu leđa i nogu.

Ronjenje:

Ronjenje je danas jedan od sportova koji se najbrže širi svijetom, a oduvijek je postojala čovjekova želja da se spusti ispod površine mora, jezera, bilo u svrhu spašavanja, lova, rekreacije ili vojne svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaterpolo:

Vaterpolo je ekipni sport u kojem učestvuju dvije ekipe sa po sedam članova (jedan od njih je golman). Uz nogomet, najstariji je timski sport koji se pojavio na programu Olimpijskih igara.

Skokovi u vodu

Ovo su bili najpoznatiji vodeni sportovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
sorte jabuke

Koje stare hrvatske sorte jabuka postoje?

Više s weba