VRT I BILJE

Vrijeme za kalemljenje voće

shimmer fallback

Kalemljenje ili cijepljenje voća je vegetativno razmnožavanje biljaka.

24.2.2020. u 0:00/ Život i stil

Kalemljenje je način oplemenjivanja raznih sorti biljaka. Obavlja se uglavnom radi bolje otpornosti, dugotrajnosti i uroda.

Postoje tri načina kalemljenja ili cijepljenja voća:

  1. cijepljenje pod koru
  2. postrano cijepljenje
  3. cijepljenje na jezičac. 

Što se vremena kalemljenja voća tiče, ono se može obavljati tijekom cijele godine. Ipak, postoji i idealno vrijeme za kalemljenje pojedinih vrsta, npr:

  • trešnje, višnje, hruštevi – od kraja siječnja do kraja ožujka
  • kruške, šljive, dunje, breskve, marelice – od početka ožujka do početka travnja
  • jabuke – od sredine ožujka do sredine svibnja.

Najbolje vrijeme za kalemljenje voća je oblačno vrijeme s temperaturama iznad nule.  Idealna temperatura je između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva. Također, korisno je da je viši postotak vlage u zraku.

Prilikom kalemljenja voća treba pripaziti da se ne obavlja tijekom kišnog vremena, visokih ili temperatura ispod nule, te prilikom vjetrovitog vremena. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
radovi u polju

Kada saditi krumpir - kada je najbolje vrijeme za sadnju krumpira?

Više s weba