začini bez kojih je kuhanje nezamislivo

Vrste začina - kako ih prepoznati i za što ih koristiti

Image
Foto: pixabay.com

Na svijetu postoji mnoštvo vrsti začina bez kojih je nezamisliva priprema hrane. Snalazite li se u svim vrstama začina i znate li ih pravilno koristiti

17.11.2017. u 16:12/ Vijesti.hr

Začini se definiraju kao dijelovi raznih biljki koji se zbog svog sadržaja, okusa i mirisa koriste u pripravljanju hrane. Začini su kroz pvoijest bili iznimno značajni i skupi, a danas su najskuplji začini na svijetu šafran, vanilija i kardamom.

Kad je upotreba raznih vrsta začina i njihova upotreba u kuhanju, oni su kuharima poznati još od antičkog vremena. Tako postoje zapisi iz 3. i 4. stoljeća prije Krista iz kojih je vidljivo kako su stari Grci poznavali korištenje kumina, sezama, origana, korijandera i šafrana.

Razne egzotične vrste začina koje potiču iz Južne Amerike ili Azije u Europu su stigli potkraj 13. stoljeće kada su ih u Europu donijeli moreplovci kao što su Vasco da Gama i Marko Polo.

Kako biste se lakše snašli u mnoštvu vrsti začina, oni se dijele na ljute, mirisne i začine koji daju boju. Ljuta vrsta začina su začini koji pojačavaju tek i podražuju nepce i potiču znojenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatija vrsta ove vrste začina su čili, kajenski papar, feferon i mljevena paprika. Kada radite s ovakvim začinima potrebno je paziti da rukama ne dirate oči, kako biste izbjegli bol i pečenje.

Mirisni začini su vrsta začina koji slanim i slatkim jelima daju jak slatkast miris. To su jamajkanskim papar, kardamom, klinčić, muškatni oraščić i borovica.

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Treću vrstu začina čine začini koji dodaju boju jelima. U ovu vrstu začina prvenstveno spadaju šafran i kurkuma.

Više s weba

Pročitajte još

Image
EDUKACIJA

Aktivna i pasivna konta

Više s weba