Vrt i okućnica

Vrt u listopadu - koje je radove potrebno obaviti u listopadu

Image

Vrt u listopadu - koje je radove potrebno obaviti u listopadu

Foto: pixabay.com

Vrt u listopadu i radovi u njemu, tijekom listopada ovise o vremenskim prilikama. A one nisu jednake svake godine. Sve ovisi o tome kada će u kontinentalnom dijelu RH biti prvi jesenski mraz

15.2.2019. u 21:57/ Život i stil

Sve ovisi o tome kada će u kontinentalnom dijelu RH biti prvi jesenski mraz. 
Rani mrazovi, nažalost završavaju vrtlarsku sezonu za mnogo vrsta povrća i cvijeća, a prvi mrazevi uništavaju sve osjetljivije povrće, voće i cvijeće.

Ako je u najavi zahlađenje ispod 3 stupnja – to za vrt u listopadu vrlo lako može značiti i prvi mraz, pa preporučujemo da prije toga svakako obavite berbe osjetljivijega voća i povrća. 

Kad su u prognozi temperature niže od 3 stupnja počinjem sve polako unositi u zatvoren.
Vrt u listopadu predviđa i vađenje osjetljivijih lukovica i gomolja – onih koje ne mogu podnijeti zamrzavanje tla. To su dalije, frezije, acidanthera, tigridia, ixia, sparaxis, kane…. Njih možete spremiti na zatvoreno već nakon prvih mrazev.


Tijekom listopada beremo suhi suncokret i kukuruz. Ako ptice ne pojedu sav suncokret, suhe glavice sa sjemenjem režem, čistim sjeme iz glavica, posušim na suncu i spremamo u kante. Tim sjemenkama suncokreta hraniti možete ptice zimi kad sve smrzne. Kukuruz se bere dok se cijela biljka kukuruza posuši, a klipovi se objese prema dolje.Beru se i orasi. Ako imate štete od orahove muhe tj. izvana pocrnjele plodove, to se da spasiti na ovaj način: sve plodove poberite, operite sve dolje do ljuske i odmah dobro posušite, te jezgre čim prije izvadite iz ljuski, Tako se može spasiti veliki dio plodova.Prije mrazeva beru se glavice zelja, te se može spremiti kiselo bijelo zelje. Za neke kupušnjače prvim mrazevima tek počinje prava sezona, poput kelja, kovrčavog kelja i sl. Brokula i neke vrste karfiola poput šenona i ljubičastog karfiola tek onda počinju ozbiljnije roditi na vrtu. Prije zahlađenja vrijeme je i za spremanje krumpira u podrum. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svake sadnje potrebno je vrt prekopati i nahraniti zemlju za nove biljke
Vrt u listopadu podrazumijeva i sadnju češnjaka i luka tijekom listopada i studenog. 
Neki tvrde da je bolje pričekati listopad za sadnju češnjaka, to zapravo nije isto za cijelu RH i ovisi o klimi i vrsti tla. 

Presadnice salate trebaju imati tri do četiri lista i sade se u listopadu. Prije sadnje, treba pripremiti zemljište

Upravo se čita

Image
SNIMKA SVE OTKRIVA

Rekonstruirali smo slučaj Platak. Kako je moguće da je noga u glavu za policiju prekršaj?

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Matematika i fizika

Kako se izračunava površina i kako izračunati kvadraturu

Više s weba