Vrt i okućnica

Vrtna maćuhica - nježna i vrlo omiljena biljka

Image

Vrtna maćuhica

Foto: PIXSELL

Vrtna maćuhica omiljena je zbog bogate palete boja i oblika cvjetova, iznimno dobro podnosi niske temperature, a čim se pojavi toplije vrijeme neumorno razvija nove cvjetove

3.5.2019. u 23:36/ Život i stil

Vrtna maćuhica nastala je križanjem četiri europske vrste: Viola tricolor i Viola lutea podrijetlom iz središnje Europe, Viola cornuta s Pirineja, te Viola altaica podrijetlom iz Grčke.

Gotovo se ne može ući u trag putovima uzgoja i križanja vrtne maćuhice. Na tržištu je prisutan velik broj ove sorte, a neke od njih grupirane su i čine tzv. serije.

Zapravo se radi o kratko živućim trajnicama. Mnogobrojne vrste su otporne na mraz i cvatu u brojnim tonovima od jeseni do proljeća, a u svježijoj klimi čak i ljeti.

Vrtna maćuhica prikladna je u cvijetnjacima i gredicama, na terasama i balkonima, u posudama i prozorskim kutijama, te kao obrubne biljke uz staze. Kompaktne sorte su prikladne za hladnija i vlažnija mjesta u kamenjaru, a puzeće su skromni pokrivači tla ispod drveća i grmova. Visina biljke je od 15 – 30 cm. Listovi su naizmjenično duguljasti i nazubljeni, dugački od 5 – 25 cm zelene boje. Stabljika uglata i lomljiva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrtna maćuhica ima veliki cvijet, koji je sastavljen od pet baršunasti latica plosnato poredanih.
Široka je paleta boja cvjetova maćuhica u raznim kombinacijama: crvene, purpurne, plave, brončane, ružičaste, tamnoljubičaste, žute, bijele, boje breskve i lavande. 
Postoje sorte vrtne maćuhice s “okom” i “bez oka”. Veličina cvjetova varira, a na cijeni je vrtna maćuhica čiji je promjer cvjetova oko 10 cm. Cvjetovi imaju blag miris. 

Maćuhice se prilagođavaju svakom položaju i ne zahtijevaju posebnu njegu, ali  bolje uspijeva ako za sadnju izaberemo sunčanu poziciju.

Upravo se čita

Image
svjedok holokausta

Michael je bio dječak i pjevao operu u logoru Terezin. Skoro su svu djecu ubili. Preživio je zbog medvjedića

Budite pažljivi jer jevrtna maćuhica osjetljiva na vjetar, koji isušuje cvijet.  Da bi se produljila cvatnja, ocvale cvjetove valja redovito odstranjivati.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ISPUŠTANJE VODE IZ BOJLERA

Naučite isprazniti bojler: načini kako ispustiti vodu iz bojlera

Više s weba