Biljni svijet

Vrtni šafran kao ukrasna biljka ili šafran kao najbolji začin

Image

Vrtni šafran

Foto: www.pixabay.com

Vrtni šafran je biljka poznata još od prije 5 000 godina koja danas nalazi primjenu u svakodnevnom životu čovjeka. Evo što morate znati o šafran biljci iz Mezopotamije

5.11.2019. u 11:11/ Život i stil

Vrtni šafran je biljka koja se  zbog svoje posebnosti okusa i bogate arome te uloge u kulinarstvu nazvan „kraljem začina“. 
Najvećim proizvođačima u svijetu smatraju se Španjolska i Iran koji čine više od 80% svjetske proizvodnje.

Vrtni šafran je zapravo lijepi ljubičasti cvijet, a šafran biljka se koristi u svrhe kuhanja koristi se od 10.stoljeća prije Krista, a Grci i Rimljani često su ga koristili kao mirisni dodatak kupkama.

Vrtni šafran cvate samo tri tjedna godišnje, a uzgoj i branje šafrana je zahtjevno, šafran stoga nosi titulu i najskupljeg začina na svijetu. Dnevno se može ručnim radom ubrati između 60 do 80 grama. 
Vrtni šafran ali i onaj livadni, biljka je iz porodice perunika intenzivnog je mirisa te blago gorkog okusa. 


Ime je šafran potječe iz arapskog jezika i znači „biti žut“,a dobiveno je zbog žute boje koju otpušta. Danas se prema kriteriju otpuštanja boje određuje i njegova kvaliteta – jače otpuštanje, bolja kvaliteta začina. 
Ako kupujete vrtni šafran, budite svjesni da će vam u mnogo slučajeva biti ponuđena jeftinija zamjena za pravi šafran biljku – poput kurkume pod imenom indijski šafran s naravno slabijom aromom. 
Zato se preporučuje da se vrtni šafran kupi u obliku sušenih vlakana.
Vrtni šafran može se koristiti kao cvijet u izradi kamenjara, na travnjacima i u sadnji ispod drugog ukrasnog bilja.
Da biste održali kvalitetu ovog kralja začina, čuvajte ga u dobro zatvorenim posudama na umjereno hladnom i tamnom mjestu.

Više s weba

Pročitajte još

shimmer fallback
Obrazovni sustav

Titula stručnog prvostupnika VŠS ili VSS

Image
UPLATNICA ZA BEZGOTOVINSKO PLAĆANJE

Saznajte što je virman i kako izgleda plaćanje virmanom

Više s weba