Prezimljavanje biljaka

Zaštita biljaka od mraza i hladnoće

Image

Zaštita biljaka od mraza i hladnoće

Foto: www.pixabay.com

Zaštita biljaka od mraza i hladnoće jedna je od osnovnih stvari o kojima moramo voditi računa ako imamo osjetljive ili egzotične višegodišnje biljke u vrtu ili na balkonu

13.7.2018. u 20:57/ Život i stil

Prvo i osnovno o čemu je potrebno voditi računa kod zaštitite biljke od mraza i hladnoće je zaštita od vjetra. Tu mogu poslužiti kartonske kutije koje ćete postaviti oko biljke i tako zaštititi biljku od samih udara vjetra, a ujedno će i poslužiti kao mala temperaturna barijera. Za ovo možete upotrijebiti i neku čvršću tkaninu ili zavjese i njima nježno omotati biljku ili stablo.

Za one biljke koje su u posudama pronađite prostor u koji ih možete unijeti da prezime. Svakako im osigurajte izvor svjetlosti bez koje ne mogu, a bilo bi idealno da im svjetlost dolazi sa zapadne ili istočne strane. Najugroženije su biljke tropskog porijekla pa o njima moramo voditi posebnu brigu.

One biljke koje ostaju vani tijekom zime možete zaštititi tako da im osigurate umjetni izvor topline, lampe za grijanje ili grijalice. Što se zalijevanja tiče, ove je biljke nabolje zaliti dan dva prije nego je mraz najavljene vlažno tlo bolje drži toplinu nego suho.

Zaštita biljaka od mraza uključuje i zaštitu od snijega, a za tu vrstu zaštite mogu se koristiti mehanička sredstva kao što su plastične kutije ili najlonski prekrivači (agrotekstili) kojima možete prekriti omotati biljke i tako ih zaštititi od snijega koji bi im opteretio i oštetio grane. Zaštita biljaka od mraza agrotekstilima vam dozvoljava da budete kreativni i da sami osmislite načine na koje čete zaštititi i omotati biljku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, zaštita biljaka od mraza vrlo je važna jer niske temperature negativno utječu na fiziološke procese u biljci, usporavaju biljku u rastu, a zatim je sasvim uništavaju. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​​

Upravo se čita

Image
PALA JE ODLUKA

Horvat više nije izbornik Hrvatske, a na njegovo mjesto stiže legendarni rukometaš

Više s weba

Pročitajte još

Image
književnost

Znate li koje su vrste lirskih pjesama?

Više s weba