savjeti

Zaštita graha od korova: kako zaštititi biljku od štetnih korova?

Image
Foto: Pexels.com

Kao i sve ostale biljke u vrtu, tako i grah napadaju razne štetočine i bolesti, a jedna od njih su i korovi. Saznajte kako pravilno obaviti zaštitu graha od korova

18.4.2019. u 12:01/ Život i stil

U mjere zaštite usjeva graha spadaju zaštita od bolesti, štetočina, korova, održavanje povoljnog vodnog i zračnog režima zemljišta i, naravno, pravilna prehrana. U nastavku saznajte kako se vrši zaštita graha od korova.

Tretiranja i zaštita biljke veoma ovise o vremenskim uvjetima. Ako trenutno vladaju povoljni uvjeti za razvoj bolesti, prskanje raznim sredstvima treba se obavljati u više navrata i češće. 

Također, izbjegava se tretiranje u cvatnji zbog negativnog utjecaja na oplodnju. Usjev ne bi trebalo tretirati ni u najtoplijem i najsunčanijem dijelu dana jer će nastati ožegotine na biljkama. Da bi efekt tretiranja bio potpun, treba koristiti količine vode dostatne da okupaju cijelu biljku.

Kemijske mjere borbe najčešće nisu dovoljno učinkovite, pa to još više pojačava značaj uporabe zdravog sjetvenog materijala. Ako se grah uzgaja na širokorednom rastojanju, prvu kultivaciju, važnu za uništavanje korova i održavanje povoljnog režima u zoni korijena, treba obaviti do faze prva dva lista. Zaštita graha od korova se mora raditi izuzetno pažljivo kako se ne bi povrijedile mlade biljčice, a naročito plitak i nježan korijenov sustav jer to može mnogo produžiti vegetaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo je preporučljivije prvo zaštititi usjev bakrenim preparatom pa ga onda kultivirati. Nužno je koristiti herbicide zbog najčešćih travnih korova. Primjerice, u poniklom usjevu graha mogu se koristiti neki od herbicida protiv uskolisnih višegodišnjih korova, a nakon tretiranja ne treba obavljati međurednu obradu najmanje dva tjedna da bi herbicid najbolje djelovao.

Izbor i vrijeme primjene hebicida ovise prvenstveno od sastava i dinamike korovske flore, a doza od tipa zemljišta, klimatskih i vremenskih prilika. Na visokim temperaturama veća je osjetljivost graha na ove herbicide. Zaštita graha od korova se treba obavito ubrzo nakon nicanja graha, a i korova koji su osjetljiviji u mlađim fazama razvoja.

Upravo se čita

Image
u virovitici

Liječnica kojoj je pacijentica zadala 20-ak rana nožem, stabilno je

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​ 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Cvijeće u stanu

Ciklama održavanje - uzgoj i zalijevanje ciklama

Više s weba